Coliva tradițională din arpacaș: rețeta simplă pentru un dulce cu iz de credință și amintiri dragi

Am crescut într-o familie „de dascăl”, cu un străbunic ce a dat esență vorbei din popor „om bun ca pâinea lui Dumnezeu. Străbunicul Ion a fost dascăl în satul natal, dar cu o aură de preot și duhovnic pentru mulți, meserie al cărui port nu l-a putut îmbrăca niciodată pentru că a fost nevoit să reunțe la studiile teologice ca să se ocupe de muncile gospodăriei și câmpului. Am fost, așadar, înconjurată de rugăciunile și obiceiurile creștin-ortodoxe. Dar niciodată nu am simțit presiunea asumării lor, ci mai degrabă au plutit pe lângă mine blajin, decent și onest. Și astăzi cred că bunătatea și înțelepciunea nu țin cont de religie, defapt. Ele țin de esența umană care le împărtășește. Și uneori, vin la pachet cu ritualuri și tradiții rigioase.

Din copilărie îmi amintesc de sfărșituri de săptămână la bunici cu miros de tămâie aprinsă, de lumina caldă a candelei și de ligheanul mare de lemn gros, din bucătărie, în care se dospeau pâini, aluaturi felurite și se amestecau colive înainte de pomenirile tradiționale ortodoxe ale celor din familia noastră.

La fel ca și „Descântecul de deochi” și rețeta de colivă a trebuit tot să o „fur” urmărind cu atenție fiecare pas al bunicii și matușilor :). Se pare că doar așa au impactul potrivit.

Din fericire, reteta de colivă are doar câteva ingrediente de bază și se prepară destul de ușor. Iar pentru decor, posibilitățile sunt multe dar opționale. Simplitatea e întotdeauna o alegere bună, dar și mesajul pe care îl poartă, vizual, acest dulce tradițional este important:

Ingrediente pentru 2-2,5 kg de colivă:

  • 1 kg arpacas
  • 600 g miez de nucă măcinat/tocat
  • 1 praf de sare
  • 650 g zahăr tos
  • 6 pliculețe de zahăr vanilinat
  • 6 linguri de coajă de lămâie rasă fin
  • 1 esență de rom sau de migdale
  • bomboane mici de zahăr sau de ciocolată, opționale, în compoziție, pentru gust mai dulce și culoare
  • Zahăr pudră, pesmet de biscuiți sau nucă de cocos pentru urnat
  • Pudră de cacaco, jumătăți de miez de nucă sau bomboane de ciocolată pentru ornat suplimentar al colivei cu forma crucii sau alte detalii reprezentative

Pașii pentru a prepara rețeta de colivă:

1. Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert, folosind de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş ca proporție.

2. În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă des, ca să nu se lipească de fundul vasului de fiert.

3. Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă.

4. Numai după ce s-a răcit, arpacașul se amestecă într-un lighean de bucătărie, bol mare sau oală cu nuca, zahărul vanilinat, coaja de lămâie, esențele orice alte ingrediente opționale avem pe listă. Există și rețete cu stafide în compoziție, în familia mea însă nu se adaugă în colivă, stafidele.

5. După ce sunt încorporate bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane sau nucă.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s