Ce ne face oameni? Un fotograf genial din Franţa, o poetă minunată din Australia şi curajul de a fi

Yann Arthus-Bertrand spune despre el că este „un om între alţi oameni, care de mai bine de 40 de ani fotogragfiază lumea„. Defapt, este unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, un artist la superlativ şi deopotrivă un explorator şi un protector al lumii. Autorul a peste 60 de cărți și albume cu fotografii, cu mii de lucrări publicate în galerii şi în publicaţii precum National Geographic. Fondatorul primei agenții de presă și banci de fotografii dedicate fotografiei aeriene din lume. Creatorul proiectului ecologic Earth from Above sustinut de ONU, al documentarului amplu Home, care în 2009 lansa un semnal de alarmă puternic despre soarta Pământului şi despre urgenţa schimbărilor care să conserve frumuseţea copleşitoare şi resursele bunei noastre planete.

The-Earth-from-above-by-Yann-Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand

Acum patru ani, Arthus-Bertrand a demarat un nou project impresionant: HUMAN. O echipă dedicată de traducători, cameramani şi jurnalişti, condusă de Yann, avea să culeagă frânturi din cele mai emoţionante de umanitate de la peste 2,000 de oameni din 60 de ţări. Poveşti sincere, insighturi puternice, dovezi inestimabile despre ceea ce ne face oameni: despre iubire şi fericire dar şi despre lupta pentru viaţă, despre greutăţi, sărăcie, distriminare, grija pentru viitor, îndoieli, curiozităţi şi speranţe.

Pe canalul de Youtube al documentarului publicat în 2015 sunt câteva zeci de ore de film: volumele 1, 2 şi 3 ale versiunii finale a peliculei, 40 de portrete din jurul lumii şi 20 de poveşti emoţionante despre unele dintre cele mai grele teme existenţiale. Iar aceasta este povestea proiectului, spunsă chiar de Yann Arthus-Bertrand.

Cunoscutul fotograf francez a pornit la drum cu această întrebare fundamentală: What makes us human?

Iar forma în care descoperim prin filmul său răspunsul este absolut emoţionantă. Nu este despre statistici şi numere. Despre priviri care spun poveşti. Despre greşeli transmise din generaţie în generaţie. Despre frumuseţea Pâmântului şi inimile oamenilor. Un proiect excelent care nu doar că ne poartă prin vieţile a 2,000 de oameni din întreaga lume, descoperind culturi, stiluri de viaţă, trăsături şi traume sociale profunde, dar şi evocă unele dintre cele mai puternice emoţii şi cele mai frecevente probleme din vieţile oamenilor. Ceea ce trăim şi ceea ce simţim ne defineşte. Emoţiile, alegerile şi luptele pe care le purtăm dau măsura umanităţii noastre.

Revăzând filmele HUMAN azi mi-am amintit de una dintre poeziile mele preferate. Scris de Erin Hanson, o scriitoare australiancă in her 20s ale căror rânduri îmi plac de la cap la coadă. (site | Instagram).

Not vorbeşte despre ce ne face ceea ce suntem. Şi, mai important, despre puterea de a alege ce ne defineşte şi despre curajul de a ne bucura de ceea ce suntem, de strălucirea pe care o putem dărui lumii. Despre cum suntem suma gesturilor pe care le facem, sentimentelor pe care le împărtăşim, urmelor pe care le lăsăm, fiecare în povestea vieţii lui, în versuri sau în proză, cu rimă sau în versuri albe. Vorba lui Erin, If you cannot be a poet, be the poem.

haystack-rock-erin-hanson

Not, by Erin Hansen

You are not your age,
Nor the size of clothes you wear,
You are not a weight,
Or the colour of your hair.
You are not your name,
Or the dimples in your cheeks,
You are all the books you read,
And all the words you speak.
You are your croaky morning voice,
And the smiles you try to hide,
You’re the sweetness in your laughter,
And every tear you’ve cried.
You’re the songs you sing so loudly,
When you know you’re all alone,
You’re the places that you’ve been to,
And the one that you call home.
You’re the things that you believe in,
And the people that you love,
You’re the photos in your bedroom,
And the future you dream of.
You’re made of so much beauty,
But it seems that you forgot,
When you decided that you were defined,
By all the things you’re not.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s