De Crăciun, despre dar şi gând

Christmas-books

Crăciunul adevărat e undeva dincolo de daruri cu valoare mai mică sau mai mare, dincolo de gustul mâncărurilor festive, dincolo de mirosul de brad, de oameni aprinzând lumănări şi ascultând colinde sau urari de Crăciun la biserici sau de pijamalele micuţe care se indreaptă buimace spre cadourile de sub pom mulţumindu-i cu zâmbete largi şi entuziasmate lui Moş Crăciun. Sigur, frânturi din el sunt in fiecare din aceste simboluri. Care, la sfărşitul zilei sunt felul in care alegem să ne exteriorizăm credinţa în mai bine, în bucurie, în iubire, în mulţumiri şi in petrecerea timpului împreună. Da, unele forme de exprimare sunt mai materialiste decât altele. Dar zic că fiecare are dreptul să se exprime cum simte şi cum poate.

Esenţa spiritului Crăciunui este, din punctul meu de vedere, undeva dincolo de toate acestea. Si nu stă in Laponia 🙂 Ci stă in inimile şi in minţile fiecăruia dintre noi: in sentimentele originare ale gesturilor noastre de sarbatoare. Gândul bun şi dorinţa de a face pe cineva fericit din spatele cadourilor de Crăciun, goana prin şi printre oraşe pentru a ajunge  în sfârşit acasa, truda şi munca în echipă din bucătării pentru a dărui celor apropiaţi o masă spectaculoasă, amintirea celor dragi indiferent dacă mai sunt sau nu şi unde sunt, intre versuri de colinde sau cântări religioase, creativitatea şi răbdarea din spatele unui brad impodobit cu zeci de ornamente şi bomboane, fericirea magică şi surpriza intâlniri cu Moş Crăsiun, indiferent dacă ştim sau nu cine este el defapt. Acestea sunt ingredientele Crăciunui adevărat. De aceea spiritul lui are puterea să ne facă mai buni, mai darnici, mai calzi decât de obicei. Pentru că ne dă răgaz şi motivaţie să simţim toate aceste lucruri de-o dată, şi nu avem cale de scăpare: în orice altă zi din an avem scuzele rutinei cotidiene, dar de Crăciun avem pentru emoţie, bucurie, dărnicie şi iubire o intreagă sărbătoare.

Şi dacă vreodată nu veţi ştii să explicaţi ce înseamnă cu adevărat spiritul Crăciunului, las aici un răspuns, din vorbele dragei mele Alina. Pentru că sărbătoarea aceasta e în primul rând despre sentimente bune şi despre dăruire. Şi pentru că astfel de gesturi merită povestite şi preţuite.

„Am vrut să impartasesc cu tine o carte foarte draga mie, care mi-a dat o fărâmă de speranţă, optimism şi m-a făcut să mă gândesc la toţi oamenii frumoşi care mi-au apărut în cale […]. Pentru că nu se mai găseşte în librării, îţi fac cadou cartea mea. Sper să te bucure.” Aceasta e dovada că nu darul, ci gândul este spiritul Crăciunului adevărat. Darul este mesagerul unui gand minunat. Si valoarea lui devine, astfel, inestimabila. Multumesc, Alina.

Sărbători fericite, spor la citit şi curiozitate să avem 🙂

craciun fericit

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s