Drumul dintre consumatorul ideal si utilizatorul potrivit de social media

Cand spun consumator ideal ma refer ca prototipul consumatorului care se muleaza perfect pe valorile si oferta unui brand si este satisfacut pe deplin de acestea. Iar cand spun utilizator potrivit ma refer la corectitudinea identificarii mixului dintre canalul, categoria de useri si tipul de comunicare pentru social media, pentru ca userul sa aiba sanse sa fie sau sa devina in cat mai mare masura consumator. Pentru ca, nu-i asa, conversia din social media fan/follower/user in consumator de facto este obiectivul major din multe strategii de social media marketing.

Inţelegerea cât mai bună a profilului consumatorului este de cele mai multe ori scurtătura pentru activări care te ajută să îţi atingi obiectivele de comunicare şi marketing. Şi atunci când vorbim despre social media, trăsăturile consumatorului sunt dublate de comportamentul acestuia în reţelele sociale. Spun dublate pentru că nu intotdeauna userul tău din mediul online este şi consumatorul tău. Exită un sistem interesant şi destul de eficient de definire a „profilului ideal de consumator” dupa 3 criterii:

  • READY (in ce masura are nevoie de tine si este pregatit sa iti foloseasca brandul)
  • WILLING (in ce masura este dornic sa foloseasca brandul)
  • ABLE (in ce masura poate, concret, sa faca ceva pentru brandul tau si cum face asta)

Raspunsurile de la aceste trei niveluri ar trebui sa iti ofere un profil socio-demografic si comportamental destul de precis incat sa iti poti schita prototipul ideal de client. Cei de la Harvard Business Review au un articol foarte bun, de anul trecut dar in continuare extrem de relevant, despre arma secreta a unui brand – cunoasterea profilului consumatorului.

De aici mai departe ceea ce trebuie să facem este să analizăm unde se află, din punct de vedere al utilizarii social media, adunaţi, oamenii care se apropie cel mai mult de profilul ideal de consumator. Tinând cont de lucruri ca frecvenţa de accesare şi obiceiurile de utilizare a social media, de motivele pentru care foloseşte social media şi ce tip de acţiuni realizeaya când este online,  poţi implementa tactici de engagement sau lead generaţion care să aibă un potenţial mai mare de răspuns pozitiv din partea userului pe care il targetezi.

Personalitatea userilor din social media dictează tipul de comunicare pe care o poţi avea cu aceştia. Şi cu cât ii defineşti mai bine trăsăturile şi preferinţele, cu atât poţi deveni mai eficient prin mesajele pe care le construieşti pentru ei. Pentru că dacă se regăsesc în ceea ce ce tu le propui, vor reacţiona.

Iată o impărţire simplă şi destul de clară, realizată de cei de la TopDog, in 10 tipuri de social media users. Odata ce iti delimitezi tipul sau tipurile dominante de de useri prezenti in canalele de social media unde comunici va fi mai usor sa te adresezi lor cu subiecte, mecanici si povesti cu care se vor putea identifica.

people-types-social-media

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s