Oamenii mari nu pricep niciodata nimic si este obositor pentru copii sa le dea intruna explicatii.

„Oamenii mari nu pricep niciodata nimic si este obositor pentru copii sa le dea intruna explicatii.” Ah, ce m-a distrat fraza aceasta din Micul Prinţ când l-am citit prima oară!

Cred ca aceasta minunăţie de carte a lui Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (n. 29 iunie 1900, Lyon – d. 31 iulie 1944, deasupra Mării Mediterane) fost romancier, eseist și reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist,  este un deliciu imaginativ şi un antrenor prietenos de curiozitate pentru copii şi un catalizator sensibil pentru morală şi emoţie, pentru adulţi. Nu degeaba este una din cele mai renumite cărţi din lume, tradusă in peste 250 de limbi şi dialecte, inclusiv braille,  din 1943, de când a fost publicată.

Am citit prima dată micul Prinţ prin clasa a doua, a treia, cred. Şi apoi am reciti-o la 19 ani. Apoi am citit-o in franceză doi ani mai târziu, pentru a fi sigură că nu am ratat vreo nunaţă autentică, vreun simbol ascuns in topica aparte a francezei. Şi am audiobookul pe telefon, just in case. Mai revin la el din când în când pentru inspiraţie şi zâmbete.

Micul Prinţ este o pledoarie pentru iubire, pace, prietenie, încredere dar mai ales pentru comunicare armonioasă şi deschisă  între lumea copiilor şi cea a adulţilor. Am sentimente mixte acum, in faţa trailerului filmului The Little Prince. Pentru că mi-e teamă ca, sub imperiul erei video, cartea să nu fie inlocuită de film pentru cei mici. Dar şi pentru cei mari. Pe de altă parte, filmul promite să păstreze emoţia şi să o pună în mişcare. Şi este in franceză. Deci…aleg să cred cu inima deschisă în puterea acestei poveşti atemporale. Pentru că, nu-i aşa, „Limpede nu vezi decat cu inima. Esenţa lucrurilor nu poate fi văzută cu ochii.” 🙂

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s