Ce inseamna fericirea: o cercetare de 75 de ani

happiness

In 1938 Universitatea HARVARD a inceput un studiu amplu, ce avea sa dureze 75 de ani si sa fie cea mai lunga cercetare de studiu a conditiei umane. Rezultatele au fost publicate acum un an, pe vremea aceasta, si au facut senzatie demonstrand ca, la sfarsitul zilei, ceea ce conteaza pentru fericire este dragostea. Ca banii si in general aspectul material ajunge pana la urma sa conteze mai putin decat ceea ce simtim si cum ne simtim. Un rezultat incurajator, as spune, pentru umanitate. Si ce alt moment mai bun ar putea fi sa (re)contientizam ce conteaza cel mai mult in viata, decat in preajma sarbatorilor de iarna, care sunt prin excelenta despre daruire.

HARVARD a urmărit peste 200 de bărbaţi, începând din anii studenţiei şi ajungând la vârsta a treia şi a ajutat cercetătorii să înţeleagă maturizarea adultă şi ce te ajută, ca bărbat, să trăieşti fericit după convenţionala pensionare. Analizând aspecte diverse ale vieţii bărbaţilor, de la relaţii, la politică şi religie și de la consumul de alcool la strategii de a face faţă unor probleme, studiul a oferit rezultate interesante:

  •  vieţile noastre continuă să evolueze si adesea perioada varstei a treia se dovedeste a fi o perioadă mai împlinită decât cele de dinainte;
  • este posibil să îţi revii după o copilărie nefericită, dar amintirea unei copilării fericite este o sursă de putere şi energie pentru întreaga viaţă;
  • căsătoriile aduc mai multă satisfacţie după vârsta de 70 de ani;
  • îmbătrânirea fizică după vârsta de 80 de ani este determinată mai puţin ereditar şi mai mult de stilul de viaţă avut înainte de vârsta de 50 de ani.
  • laolaltă cu fumatul, alcoolismul s-a dovedit a fi cauza numărul unu a deceselor în rândul participanţilor la studiu;
  • în ceea ce priveşte veniturile, nu a existat o diferenţă notabilă între cât câştigau cei cu IQ-uri peste 150 şi cei cu IQ-uri între 110 si 115.

Cei de la Hoffington Post descriu mai multe despre rezultatele cercetarii.

George Vaillant, cercetatorul care a condus studiul timp de mai bine de trei decenii, a publicat rezultatele acestuia în cartea Triumphs of Experience. Si poate cel mai important lucru pe care il spune despre concluziile studiului este acela ca „După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuiţi pe acest studiu uriaş, concluzia clară care se desprinde este una singură, în patru cuvinte: Fericirea înseamnă dragoste. Punct”.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s