Halloween: de la tradiţia păgână la costume şi Trick-or-treat

Cu fiecare an, Halloween-ul atrage din ce in ce mai mult interes si in Romania. Exista cei care se bucura de dovlecii sculptati, trick-or-treat, petrecerile si costumele tematice dar, sigur, si cei care resping sarbatoarea de Hallowen pentru ca este o alta ocazie de celebrare importata din vest si supra-comercializata. Pe de-o parte, asa este, multe dintre obiceiurile ajunse la noi sunt moderne si nu au legatura cu semnificatia originala si cultul zilei de 31 octombrie. Dar…nu s-a intamplat la fel si cu Pastele si Craciunul, in timp?

halloween historyHalloween este, defapt, la origine, o sărbătoare celtică, preluată de multe popoare treptat, dupa ce s-a răspândit în secolul al XIX-lea cu ajutorul irlandezilor veniti din Statele Unite ale Americii. Istoricul Nicholas Roger, autorul cartii Halloween: From Pagan Ritual to Party Night, explica mai multe despre provenienta mixta a sarbatorii: „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, care marcheaza sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate”, și este uneori considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști.

Următoarea influență notabila a apărut o dată cu răspîndirea noii religii creștine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care o celebrează toți sfinții. Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sau Hallowmas, sau All Hallows. Numele provine de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a Tuturor Sfinților, sarbatorita pe 1 noiembrie în țările unde predomină creștinismul catolic și protestant.

Un simbol larg raspandit al Halloweenului este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Sculptarea de jack-o’-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradițional de Halloween în Irlanda și Scoția, dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul, care erau mai ușor accesibili și mai mari . Legenda lui Jack spune ca irlandezul l-ar fi pacalit pe Diavol sa se urce intr-un mar si pentru a-l impiedica sa se razbune, si sa-i ia astfel sufletul, a desenat pe trunchiul copacului semnul crucii. L-a lasat sa coboare dupa ce a obtinut promisiunea ca nu il va ispiti. Insa la moartea lui Jack, acesta nu a fost primit in Rai din cauza firii viclene, dar nici in Iad din cauza promisiunii Diavolului. Asa ca a ajuns sa rataceasca prin lume cu un felinar facut dintr-un nap (gulie) scobit in care tinea un taciune, pentru a-i lumina calea. Tradiția americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837, dar a fost asociată inițial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cu mai multe detalii, dedesubturi si mai multa poveste, iata o parte din istoria Halloween-ului recreata de cei la History Channel:

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s