6 sfaturi pentru o munca mai productiva

Am citit asta-vara un articol din Business Insider despre ce lucruri aparent mărunte dar life-changing fac oamenii care sunt extrem de productivi in munca lor. Lista, realizata impreuna cu Tim Ferriss (The 4-Hour Workweek), cuprinde 6 sfaturi, explicate mai pe indelete aici. Sunt extrem de selectiva cu tips & tricksurile „de pe net”, pe de-o parte pentru ca sunt biasata, lucrand zi de zi online, dar si pentru ca, nu-i asa, intre teorie si practica nu de putine ori e drum lung. Si defapt ceea ce decizi sa faci e bine sa vina din interiorul tau mai degraba decat din surse externe.

Aceasta sursa externa cu 6 reguli ale lui Tim Ferris a scos totusi de la mine un „E, hai, că sigur pot să le fac pe toate! Să vedeeeeem...”.  De vreo 4 luni le am lipite deasupra biroului, salvate in telefon si tin aproape de ele. Si pentru ca, in simplitatea si rigoarea lor, sunt chiar eficiente, o sa si scriu aici despre ele.

NB: Nu va alarmati, nu sunt niste reguli mind-blowing, nu fac si mancare si curat in casa si economie in portofel si nu primim „gratis acest taietor de cartofi performant daca veti comanda CHIAR ACUM”.  Sunt adevaruri peste care insa trecem adesea, in graba de a termina de facut toate lucrurile.

„La ce foloseste acest medicament?”: Cu exceptia situatiei in care va masurati cu precizie timpul de lucru, nu stiu daca veti observa rapid o schimbare foarte mare la acest nivel. Dar o schimbare se va produce. In schimb, la capitolul atitudine de munca, unde cred ca suntem datori fata de noi insine sa lucram mereu sa fim mai buni, mai eficienti si mai stapani pe situatie, zic ca se va vedea clar.

Prolog, ca sa cunoastem contextul:   Pe 4, 5 si 6 le aveam deja implementate in versiune BETA si acum sunt perfectionate. 1 graviteaza si ea prin minte si apare din cand in cand, motivational, din ce ince mai des, cand zâmbesc a „viaţa e frumoasă” pe strada, din te-miri-ce-motiv mai mare sau mai mic sau pur si simplu din recunostinta pentru ce am, ce pot sa fac si pe cine am langa mine. Regula 2 o incalcam flagrant in fiecare, dar fiecare zi, de luni pănă duminică. Acum nu o (prea) mai incalc. Cu 3 inca mă mai lupt, TBD 🙂

Iata si regulile, in sfarsit:

1. Manage Your Mood. Studiile arata ca fericirea iti creste productivitatea. Sa ne bucuram, deci, mai mult de lucrurile simple, mici, colorate, gustoase, amuzante, ciudate sau emotionante din viata noastra. Think positive. Uite si 2 experimente bine documentate de happiness economics.

2. Don’t Check Email In The Morning. De ce? Pentru ca se pare ca ne seteaza sa reactionam, in loc sa actionam. Un mail de obicei vine cu dorinte, obicetive sau prioritati ale celor care iti scriu, nu cu ale tale (cu exceptia situatiilor cand iti trimiti singur mailuri, ceea ce eu recunosc ca fac uneori). Pentru ca insa dimineata se termina la unii mai devreme si la altii mai tarziu, cred ca reformularea regulii ar putea fi asa: nu iti incepe ziua citind mailurile, ci planificandu-ti obiectivele deja prioritare pentru tine in ziua respectiva.

Cercetarile au demonstrat ca prea multe mailuri:

  1. Te pot stresa sau, dupa caz, trasnforma intr-un/o nesuferit/a (au scris cei de la NYTimes despre vacantele de la mail)
  2. Poate da depdendenta, la fel ca tutunul si alcoolul (via DailyMail)
  3. „A study done at the University of London found that constant emailing and text-messaging reduces mental capability by an average of ten points on an IQ test. It was five points for women, and fifteen points for men. This effect is similar to missing a night’s sleep. For men, it’s around three times more than the effect of smoking cannabis. While this fact might make an interesting dinner party topic, it’s really not that amusing that one of the most common “productivity tools” can make one as dumb as a stoner.” David Rock, Your brain at work

3. Before You Try To Do It Faster, Ask Whether It Should Be Done At All.

– De ce este absolut imposibil sa fac tot ce aveam de facut?

– Probabil pentru ca ai prea multe de facut.

Eh, sigur, mai pot fi si multa alte motive care tin de ambitia, preagtirea, starea fizica, emotionala sau ritmul fiecaruia. Dar daca 1,2,4,5 si 6 sunt in parametri normali si se presupune ca avem a strong will to do things la purtator, cel mai probabil acesta e raspunsul corec.

 4. Focus Is Nothing More Than Eliminating Distractions.

Ed Hallowell, de la Harvard Medical School si autorul cartii Driven to Distraction, spune ca stilul de viata si lucru contemporan ne-a facut cadou un risc ridicat de  “culturally generated ADD.” Si atunci, solutia este sa te indepartezi cand trebuie sa te concentrezi de lucrurile care te pot distrage. De cat mai multe dintre ele, posibil de toate. De exemplu, sa lucrezi in fiecare zi ceva vreme de acasa sau intr-un loc unde nu esti deranjat, pana sa ajungi la birou, unde imparti aerul, experientele, ideile si deadline-urile cu colegii. this really, really works.

5, Have A Personal System.

Rutine, rutine, rutine. sunt bune pentru ca ne usureaza procesul de gandire, ni-l canalizeaza as spune.De la rutine editoriale pentru cei care creaza content, pana la rutine de desfasurare a activitatii la munca si strategii de prioritizare, sau check-lists, templates, amenajarea spatiului de lucru (birou, desktop, gradina sau bucatarie, nu conteaza despre ce spatiu vorbim) si un sistem cat de cat standardizat in care sa desfasori fiecare categorie de activitati (de la cum iti faci cafeaua pana la cum organizezi folderele pe ftp), fiecare bucata din sistemul personal care e bine pusa la punct va da randament mai bun.

6. Define Your Goals The Night Before.

Sa te trezesti stiind ce este important sa faci in ziua care urmeaza iti da o stare de control. si este important sa stii ce este important inainte sa te asalteze toate celelalte lucruri important din inbox (vezi regula 2). In plus, cel putin pentru mine, faptul ca imi planific azi taskurile si activitatile pentru maine ma ajuta sa stiu cat dorm si sa dorm mai linistita. Iata si un articol care explica de ce listarea lucrurilor specifice pe care le avem de facut ne elibereaza de anxietate.

Recapitulare:
productive work

PS Cand am scris prologul mi-a venit in minte Douasprezece povestiri calatoare a lui GGMarquez. Dar pentru ca…regula 4 :-), am ramas la subiect. Va spun acum, totusi, daca nu le-ati citit, ca e asa de fain prologul povestirilor, incat iti vine sa le citesti pe toate odata asa cum le-a cam scris si el. Si, dupa cum am mai zis, cititi-l pe Marquez.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s