Gabriel Garcia Marquez: aproape un veac de genialitate literară

Gabriel Garcia Marquez este unul dintre acei scriitori care m-au captivat de la primele pagini citite, definitiv si iremediabil. Si care, de fiecare data cand incep o carte noua de-a lui, reuseste sa ma uimeasca prin inteligenta literara. In scrierile lui parca nimic nu este intamplator.  Atata rigoare, precizie si detaliu intr-o forma atat de estetica, metaforica, de poveste, incat textele lui pentru mine sunt magnetice.

Conform ABCNews, ieri, marele redactor şi scriitor columbian, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, s-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani. Pentru că viaţa este trecătoare pentru oricine, indiferent de mărimea semnelor pe care le lăsăm în lume pentru posteritate. A lăsat însă în urmă un univers magnific făurit în cuvinte, unde fantasticul și realul se împletesc cu imaginație, viața, conflictele şi tradiţiile Amiericii Latine se deapănă într-un realism unic, magic.

„Un veac de singurătate”, „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa” şi „Dragoste în vremea holerei” sunt toate 3 in topul meu de cărţi care m-au marcat şi încă mă inspiră. Îl citeam în drum spre liceu, mi-am găsit inspiraţia de copywiriting de nenumărate ori în Macondo, am înţeles despre magia vieţii, a lumii latine şi a dimensiunii iubirii şi datorită cărţilor sale.

In cel de-al doilea roman, un volum outobiografic, Marguez spune aşa: „Viaţa nu este ce ai trăit, ci este ce îţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti pentru a o povesti.” Şi a reuşit să lase poveşti care merită citite şi recitite în urmă. Iar rândurile scrierilor sale şi creativitatea sa literară îl fac poate cel mai mare scriitor de limbă spaniolă, după clasicul Miguel de Cervantes. Citiţi-l pe Garcia Marquez.

grabriel garcia marquez

2 gânduri despre „Gabriel Garcia Marquez: aproape un veac de genialitate literară

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s