De ce şi cum să fii mai creativ?

Ce înseamnă creativitatea?

După vreo 10 ani de cercetari, Michael Mumford spunea în lucrările sale din 2013 că ceea ce numim creativitate este „”procesul prin care este produs ceva nou. Ceva care este deopotrivă original şi util, sau caracteriyat prin originalitate, expresivitate şi spirit imaginativ”.  Între definiţie şi realitate însă, creativitatea se întâmplă atunci când te descătuşezi de reguli, formule şi clişee şi păşeşti pe tărâmul imaginaţiei, al curiozităţii şi al neaşteptatului. Ca să fii creativ, ai nevoie în primul rând de o anumită atitudine: dorinţa de a experimenta, de a te juca şi încrederea că se poate să depăşeşti orice bariere, dar mai ales deachiderea de a privi cu încredere şi entuziasm în viitor. Şi de o doză de optimism. Pesimismul în general sugrumă creaţia.

creativity

Dacă te vei uita la cele mai creative minţi din istoria advertisingului sau din spatele business-urilor care au schimbat lumea, vei observa că îi leagă nonconformismul, încrederea în forţele ideilor lor, încăpăţânarea de a fi original şi de a rupe bariere. Vei regăsi în poveştile lor încercări atât de mari ca număr. Din care multe sunt nereuşite dar dintre ele s-au ivit şi proiectele geniale.

Uneori, să fii creativ înseamnă să fii vizionar. Alteori, înseamnă să poţi conecta fărâme de conţinut, mecanisme şi tactici ca nimeni altul. Şi alteori înseamnă să poţi comunica aşa cum nimeni nu a mai făcut-o până atunci. Dar întotdeauna înseamnă să fii curajos şi să scoţi la iveală o idee care va schimba viitorul lumii: fie ea o fărâmă micuţă de lume sau viaţa unei generaţii întregi.

Avem nevoie să fim creativi pentru a progresa. „Creativity is fundamental to our future. It’s always at the heart of what we do„. spune John Hegarty, Creative Director & Fondator al BBH (da, ei sunt cei care au spus When the world zigs, zag). Aşa sunt oamenii creativi:

Cum să fii mai creativ?

Ei bine, primul pas este să crezi în tine. Şi imediat următorul este să te antrenezi 🙂 Pentru că a fi creativ nu este un talent, este mai degrabă un mod de funcţionare. Creativitatea prosperă atunci când puntea dintre tine şi lume este într-un schimb intens de informaţii. Aşadar eliberează-ţi mintea de constrângeri, conecteaz-o 24/7 la pulsul celor care se întâmplă în jurul tău, simte şi pune-o la lucru. Inspiră-te din tot ce este în jur: din răsăritul soarelui, din dialogul dintre bunica şi nepot din staţia de tramvai, din vâjâitul urban, din liniştea şi culorile naturii sălbatice, din lacrimile, zâmbetele, visurile oamenilor şi din dans, muzica, filme şi cărţi. Şi dacă tot veni vorba de cărţi, iată-le pe cele 3 care m-au ajutat pe mine să imi antrenez abilitatea de a fi creativă şi pe care le consider must read Cracking Creativity: The Secrets Of Creative Genius, Creative Thinkering: Putting Your Imagination to Work de Michael Michalko şi Applied Imagination de Alex Osborn.

A, da, şi pentru creativitate maximizată, e bine să te şi deconectezi de câteva pri pe an de la tot ce îţi consumă energia şi neuronii. Eu încă mai lucrez la acest capitol 🙂

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s