Numai şapte-s norocoase: arta învârtirii lumii în jurul unei cifre

magic number 7M-am amuzat puţin azi în drum spre birou auzind un fragment de discuţie între două doamne, inchegat în jurul faptului că „anul ăsta, dragă, este totul despre 7. Fără el nu se poate, am citit pe site-ul cevalegatdehoroscop.rosaucom.” Sunt sigură că se poate si fără el 🙂 Dar rămân încă la subiect, deocamdată: mai există un domeniu, numerologia, care spune că această cifră este a căutătorului şi a gânditorului. Am căutat, aşadar. Şi am găsit o serie de lucruri interesante din lume care se învârt în jurul lui 7, care a fost învestit de-a lungul timpului cu semnificații sacre şi a devenit simbol  în multe culte şi religii. O fi bine, o fi rău, să ne concentrăm atât de mult pe numere?

Aş spune că până la urmă, cu puţină strădanie, putem găsi ce număr vrem ca dominant în viaţa noastră. Coincidenţe, alegeri subconştiente sau conştiente, numerele sunt în general o parte importantă în existenţa noastră, fie şi numai pentru sistemele metrice. Dar să ne lăsăm cufundaţi în semnificaţiile lor, aş spune că e ricant. The number 23 este un film relativ bun, pe subiectul acesta, în care Danny Huston îi spune la un moment dat lui Jim Carrey – „you can find the number 23 everywhere, if you want to”. Le las aici pe cele in care l-am găsit despre 7, pentru că aşa am vrut 🙂

 • Minunile lumii antice sunt 7: Marea Piramidă de la Giza, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiţei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria .
 • Minunile Evului Mediu sunt tot 7: Colosseum-ul din Roma, Catacombele din Alexandria, Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa, Turnul de Porţelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia.
 • Şi minumile naturale ale lumii sunt, tradiţional deja, tot 7 (cele mai menţionate): muntele Everest, cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreală, vulcanul Paricutin, portul Rio de Janeiro.
 • In forma contemporană Pământul este împărţit în 7 continente: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctica şi Oceania.
 • Curcubeul are 7 culori: Roşu Orange Galben Verde Albatru Indigo şi Violet.
 • În Biblie, cartea de căpătâi a creştinismului, sunt menţionate cele 7 zile în care Dumnezeu a creat lumea.
 • Grupul de 7 stele denumit Pleiade este singura constelaţie cunoscută în numeroase civilizaţii de-a lungul istoriei, datând de cel puţin 40.000 de ani; în mitologia greacă, Pleiadele erau şase surori împreună cu mama lor, care au fost fugărite prin păduri de Orion Vânătorul până ce Zeus s-a îndurat de ele şi le-a transformat în stele; Aborigenii numesc această constelaţie “Wurunna” şi o asociază cu zeul vânătorii, iar amerindienii o cunosc sub numele de “Constelaţia celor Şapte Fecioare” urmărite de un urs; Pleiadele se regăsesc şi în legendele aztecilor, ale incaşilor, polinezienilor, chinezilor, hinduşilor, africanilor, precum şi la egipteni.
 • Potrivit mai multor credinţe, există şapte trepte ale Raiului care corespund celor şapte corpuri cereşti (Pământ, Soare şi celelalte 5 planete care se pot vedea cu ochiul liber); în iudaism, al “şaptelea Rai” este denumit Araboth şi este casa Tronului Gloriei, care este păzit de cei şapte arhangheli.
 • Există 7 zile ale săptămânii denumite după cei 7 zei romani, care la rândul lor au fost numiţi după cele 7 planete ce se puteau observa cu ochiul liber în vremurile romane: luni după luna; marți după Marte; miercuri după Mercur; joi după Jupiter; vineri după Venus; sâmbătă după Saturn şi, în fine, duminică după Soare (Zeus, Deus).
 • 7 este considerat un număr norocos în mitologia japoneză, care vorbeşte despre Cei Şapte Zei ai Norocului (Shichifukujin). Iar Bushido sau “calea războinicului” din cultura japoneză este un cod care ajută samuraii să însuşească “7 virtuţi”.Şi apropo de Japonia, citesc în aceste zile „Cartea ceaiului” de Okakura Kakuzo, o carte speciala prin puterea metaforelor de estetica, arta, cultura si civlizatie si prin stilul ceremonial, pe care o recomand cu incredere ca un exercitiu de schimbare a registrului de lectura.
 • În cultura chinezilor, a şaptea zi după prima lună plină din an este Ziua Omului; această zi este considerată ziua universală a tuturor fiinţelor umane.
 • Cultura hindusă vedică susţine că omul are 7 chakre (puncte energetice).
 • În legendele budiste se spune că după ce s-a născut, Buddha s-a ridicat în picioare şi a făcut 7 paşi.
 • Consiliul suprem al babilonienilor era format din 7 zei, fiecare cu o legatura cu un astru ceresc.
 • În folclorul irlandez, al 7-lea fiu al celui de-al 7-lea fiu are puteri magice; iar după unele referinţe din folclorul românesc, acesta este vampir. Hm…Atenţie la numărul de copii, aşadar! Basemele româneşti seincheie, multe dintre ele cu „7 zile si 7 nopţi” de veselie după ce balaurii cu 7 capete sau cele 7 forţe ale răului au fost infrânte (dacă nu sunt 3).
 • La nunţile evreieşti tradiţionale, există şapte zile de binecuvântări (Sheva Brachot). Iar dintre multele denumiri pe care vechii evrei le aveau pentru Dumnezeu, cele şapte nume ale acestei divinităţi pe care scribii trebuiau să se îngrijească să le scrie corect erau: El, Elohim, Adonai, Yhwh (Yehova), Ehyeh-Asher-Ehyer, Shaddai şi Zebao.
 • Roma a fost construită pe şapte coline: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal , Esquilina, Caelan, Aventina; Roma a fost de asemenea condusă, la început, de o linie de “7 şapte împăraţi”.
 • Există 7 perioade ale elementelor în tabelul chimic şi 7 note muzicale. Aş zice că Mendeleev şi Guido d’Arezzo şi-au vorbit, dar…cum au trăit la vreo 800 de ani distanţă, nu se potriveşte 🙂
 • Există 7 stadii ale dezvoltării umane: embrionul, fătul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, bătrânul. Aici, desigur, putem să mai intercalăm câteva intermediare, deci exemplul este aproximativ.
 • Mărimea capului omului intră de 7 ori în înălţimea corpului. Imi aduc aminte că mă învăţa tata despre asta când eram mică şi petreceam mult mai mult timpc decît acum desenând 🙂

Dincolo de superstiţii, ceea ce este cel mai interesant este cum, de-a lungul a mii de ani, oamenii şi-au satisfăcut nevoia de simbol şi semnificaţie sacră prin aceeaţi cifră „magică”. Şi…suma cifrelor care formează data mea de naştere este 42 (2+6+8+1+9+8+8), multiplu de 7. If you believe it, you can see it 🙂

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s