Emoţiile noastre, cele de toate zilele

In drum spre casă de la Gaudeamus, tata încerca să îmi explice cum „să nu mă mai consum pentru toţi şi toate”. Şi eu îl ascultam tăcută. Am dat aprobator din cap, zâmbind şi primind fără să spun cu voce tare „Nu pot!”, în faţa sfatului părintesc al omului care, paradoxal, se consumă în fiecare ceas din zi pentru cei de lângă el, pentru viitorul lor, pentru lucrurile încă rămase nefăcute în casă şi în viaţă şi pentru viitorul acestei ţări 🙂

Dar…sigur că aş putea. Fiecare dintre noi are puterea să îşi închidă, până la urmă, robinetul emoţiilor. Intrebarea este însă dacă vrem sau nu. Pentru că numeroase studii de psihologie au arătat că blocarea sentimentelor şi emoţiilor poate duce, pe termen lung, la debalansari semnificative ale echilibrului personal. Robert Stone de la PsychCentral explică „Why feeling is important„, pe larg. Iar pe scurt, momentele în care ne consumăm, în ritmul şi limitele proprii, sunt parte din noi şi ne determină să acţionăm într-un fel sau altul. De exemplu, mie îmi este clar de multă vreme deja că ceea ce reuşesc să construiesc la job sau în plan personal se datorează în parte şi faptului că mă implic emoţional foarte mult: trăiesc fiecare proiect, fiecare relaţie, fiecare eşec şi fiecare reuşită cu intensitate maximă. Gândurile o iau de multe ori înaintea scrisului, ideile aleargă atunci când îmi vin, nu păşesc timid, iar energia lor îmi dă putere. Atunci când nu simt, ceva major lipseşte din ecuaţie. „Mă consum” pentru că adun cu fiecare frântură dint-un proiect energie, şi ea trebuie arsă pentru a da naştere unei creaţii. Emoţiile mele sunt, într-un fel, combustibilul pe care îl folosesc ca să îmi urnesc cunoştinţele şi creativitatea.

Da, există tehnici prin care ajungi să îţi canalizezi benefic emoţiile. Ele ţin de antrenamentul inteligenţei emoţionale. O lucrare care pentru mine a fost groundbreaking este cea a lui Daniel Goleman. Dar, dincolo de teorii, important este că totul începe cu prezenţa emoţiilor, nu cu suprimarea lor. Bune, mai puţin bune, astea sunt, şi cu ele defilăm 🙂

Grija părintească (cea care ne face să ne simţim copii indiferent câţi ani avem, odată ce am intrat în „raza lor de acţiune” 🙂 ), ambiţia de a termina un proiect dificil, nervii în faţa unor situaţii limită, spaima de a pierde ceva preţios, curiozitatea în faţa necunoscutului (singura explicaţie pe care o pot găsi, de altfel, pentru faptul că toţi actorii filmelor de groază se duc fix spre fantomele sau ciudaţeniile care bântuie filmul!), dorul de ducă, lacrimile de bucurie, hohotele de disperare, incremenirea în faţa unei situaţii de necrezut, nebunia din dragoste, siguranţa lângă omul cu care vrei să îţi împarţi viaţa, veselia timpului petrecut cu prieteni dragi, sentimentul de „acasă”…toate sunt ale noastre şi ele sunt cele care ne fac să simţim că trăim.

Am avut o perioadă, acum vreo 3-4 ani, când am citit cam tot ce am prins de şi despre Jorge Luis Borges. M-a fascinat puterea lui imaginară. Cartea fiinţelor imaginare, Cartea de nisip şi Poeziile lui te fac să crezi fără îndoilă că gândurile noastre sunt o sursă infinită de mister, visuri şi poveşti. Şi pentru un comunicator, aş spune că poveştile sunt cele mai puternice arme.

In fine, Borges spunea aşa, despre lucrurile din care este formată viaţa noastră şi cum alternează ele, definind-o: “Cred că murim tot timpul. De fiecare dată când nu simțim ceva, când nu descoperim ceva, când doar repetăm ceva mecanic – în acel moment ești mort. În același timp însă, viața poate veni în orice clipă. Dacă luăm o singură zi, pe parcursul ei întâlnești multe morți, însă și multe nașteri.[…] La urma urmei bucuria este imposibil de suportat. Putem fi fericiți timp de o clipă sau două, însă o eternitate de fericire este de neînchipuit.”

Toate sentimentele ce care le experimentăm zi de zi sunt bune, pentru că dau formă realităţii noastre. Important este cum le primim, cum le înţelegem, cum le antrenăm şi la cel le folosim.
the-anger-funnel-feelings-chart

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s