Home made: gem de gutui, din gutuiul copilăriei

O să încep ca Ion Creangă această postare :-)) De dragul amintirilor din copilărie: ale lui – care ne-au ocupat ore bune din viaţa de elev tuturor, cred – şi ale mele. Nu ştiu alţii cum sunt, dar pe mine gătitul mă relaxează,încă de când abia ajungeam la butoanele de la aragaz. Imi permite să îmi eliberez mintea, să creez şi să mă bucur pe măsură ce „obiectul muncii” mele culinare prinde formă. Aşadar, în weekend, am făcut gem de gutui.
Dar nu orice gem, provocare a fost să îmi iasă ca acela pe care îl scotea bunica iarna din pivniţă pentru micul dejun, făcut din fructele pomului din faţa casei, în care ne făceam casuţă când eram mici eu, fratele meu şi verişoarele mele. Sau de alte cărui crengi bătrâne ne agăţam încercând mişcări la paralele a la Nadia Comaneci.
Care sunt ingredientele?

  • pentru 2kg de gutui rase, avem nevoie de
  • 1kg zahar
  • 0,5 l apa
  • 1 lamaie (de la care vom folosi şi zeama şi coaja rasă)
  • 300 g miez de nuci
  • scortişoară baton

20131109_180418 20131109_182847Cum se prepară?

Gutuile se spală, se curăţă de cotoare şi seminţe, după care se dau prin razatoarea mare şi se cântăresc. Pe masură ce radem gutuile ele trebuie acoperite într-un vas, pentru că se înegresc foarte repede.

Se pun la fiert apa, zahărul şi zeama de la lămâie. Se lasă la fiert in cratiţa pentru dulceaţă până când se topeşte tot zahărul şi apoi se adaugă gutuile, împreună cu batonul de scortişoara, nucile taiate marunt şi coaja rasă de la lamăie.

Se lasă la fiert cam o oră – două, mestecînd din când în când ca să nu se lipească, până când se…”leagă”. Pentru calitatea de gem legat 🙂 există un test pe care îl ştiu de la mama: se pune pe o farfurie o linguriţă din gem şi se lasă la răcit. Apoi se trasează o linie prin mijloc cu coada linguriţei sau cu un cuţit. Dacă cele două părţi de gem nu se mai unesc, înseamă că e gata 🙂

Gemul se pune în burcane curate şi urcate, se sigilează bine şi se lasă borcanele la răcit, cu capacul în jos (asta asigură ermetizarea şi şansele ca gemul să se strice sunt mai mici).

Rezultatul meu este cam aşa. Şi gustul…e aproape de cel din copilărie. Pe care de altfel nici nu îmi doresc să-l înlocuiesc 🙂
20131109_192015

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s