În comunicare este ca în şah

…din mai multe puncte de vedere 🙂 Vorbeam astăzi la birou despre şah şi mi-am dat seama cât de mult se aseamănă cu jobul în comunicare. Pentru ambele, for starters, ai nevoie de „passion for the game” ca să fii motivat, inspirat şi să găseşti forţa de a trece şi peste infrângeri, înţelept pentru a învăţa de la alţii mai buni şi din greşelile proprii şi dedicat, pentru a înţelege că actul de comunicare nu începe şi se sfârşeste la ore fixe, ci este dinamic şi foarte ancorat in psihologia umana – adică trebuie să îţi placă ce faci. Şi mai trebuie să ai răbdare: răbdare să înţelegi  profunzimile situaţiilor de comunicare şi dedesubturile relaţiilor publice, indiferent de mediul în care se întâmplă ele.

Şahul este un joc al strategiei şi tacticii. La fel şi comunicarea. Campaniile de comunicare, advertisingul şi contentul din social media/mediul digital trebuie gândite şi dezvoltate strategic, cu tactici care să răspundă unor obiective: de vânzări, de awareness, de (re)branding, de crisis management, etc.

În sah, fiecare piesă are proprietăţile sale, puncte forte şi puncte slabe. Intr-o agenţie  (reunesc aici sub un nume generic şi agenţiile de digital content, şi de social media marketing, şi de PR sau advertising), pentru fiecare client ai la dispoziţie „piese” cu individualitate, din care poţi configura şi direcţina mişcările jocului de comunicare. Există reguli de bază, ca şi în şah. Şi ele trebuie respectate de toţi jucătorii „sportul minţii”. Peste reguli, ideile, perspicacitatea, experienţa, viziunea dau direcţie jocului.

Arthur Bisguier este unul dintre cei mai buni jucători de şah ai vremurilor, supranumit „the Dean of American chess”. În lucrările sale explică 10 guidelines pentru jucătorul de şah. Toate se aplică foarte bine şi pentru un bun comunicator:

 1. Look at your opponent’s move.
 2. Make the best possible move.
 3. Have a plan.
 4. Know what the pieces are worth.
 5. Develop quickly and well.
 6. Control the center.
 7. Keep your king safe.
 8. Know when to trade pieces.
 9. Think about the endgame.
 10. Always be alert.

Nu în ultimul rând, şi deloc de neglijat, în şah contează foarte mult spiritul anticipativ. Ca şi în viaţă, în general, de altfel 🙂 Iar când vorbim despre comunicare, este esenţial să prevezi ce impact şi ce urmări poate avea acţiunea ta publică, personală sau în numele unui brand. Cam aşa….de exemplu 🙂

pepsi_Ad_coca cola reaction

Un gând despre „În comunicare este ca în şah

 1. Ioana, foarte draguta comparatie 🙂 Mi-a placut si mie reactia Coca-Cola si mi s-a oferit inca un motiv in plus pentru care sa indragesc acest brand..inafara faptului ca a oferit copiilor de pretutindeni (si mie inclusiv ) o imagine lui Mos Craciun. Si..intr-adevar, asta a fost sah…MAT. Unii chiar nu stiu ince se baga?

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s