Cum facem să fim fericiţi?

stumblingonhappinessBurton Hills spunea ca fericirea nu e o destinatie, ci un mod de a trăi. Aceste este poate şi motivul pentru care adesea avem senzaţia că am ratat ocazia să fim fericiţi. Pentru că la finalul fiecărui drum nu exista neaparat acel apogeu ferice, ci mai degrabă drumul e presărat cu momente de fericire mai mici sau mai mari. Acestea, împreună, ne ofera un nivel de fericire care ne face să zâmbim, să iubim, să sperăm, să credem, să facem lucrurile din viaţa de zi cu zi şi să comunicăm într-un anume fel.

Sursa fericirii e o problema destul de complexă, analizată de sute de ani de filozofi, cercetători, artişti, poeţi şi psihologi… Majoritatea au ajuns să explice nu ce este fericirea, ci cum este fericirea. Adică, prin extensie, cum suntem noi şi cum este lumea noastră atunci când suntem fericiti. Pentru că, în defintiv, fericirea nu este una şi aceeaşi pentru toţi. Nu izvorăşte din aceleşi surse.

Revin la întrebare: cum facem să fim fericiţi?

  • In primul rând, descoperindu-ne pe noi înşine. Pentru că până nu ştii cine eşti şi cine vrei să fii, nu poţi ştii cum să fii fericit. Dacă pentru tine fericirea înseamnă o carieră internaţională de succes în entertainment, cel mai probabil, oricâte momente de fericire casnică, de familie, vor trece pe lângă tine, vei simţi că lipseşte ceva. Dacă însă fericirea inseamnă siguranţa zilei de mâine, un partener de viaţă atent şi iubitor şi copii frumoşi şi sănătoşi…vei găsi fericirea maximă în mijlocul familiei. Desigur, acestea sunt doar două exemple extreme, de cele mai multe ori găsim fericirea la mijloc.
  • În al doilea rând, cercetând şi ţinând ochii deschişi, pentru a surprinde lucrurile frumoase, inspiraţionale, încurajatoare, liniştitoare, acelea care ne fac plăcere şi ne dau o stare de bine autentic. Lucrurile care sunt cu adevărat bune pentru noi. Spun adevărat, pentru ca nu de puţine ori găsim în mod fals fericirea, în lucruri superficiale şi mai ales de scurtă durată. Acestea nu stăruie, deci nici sentimentul provocat de ele. Preţuind şi învăţând din fiecare moment de fericire peste care dăm, făcând mai mult din ceea ce ne place, fiind mai aproape de ceea ce ne dă o stare bună, sănătoasă, echilibrată, hazardul devine sţiinţă – ştiinţa noastră despre cum funcţionăm şi spre ce tindem.

Apare, deci, şi problema naturii sintetice sau organice a fericirii. What’s natural and what’s syntetic about happiness? este un subiect interesant, explicat de Daniel Gilbert, autorul unei cărţi foarte bune despre psihologia fericirii şi sum se manifestă această stare în viaţa noastră, în momente şi forme surprinzătoare: Stumbling on Happiness. O carte pe care vă recomand să o citiţi, cel puţin din trei motive: mixul de teorie şi aplicaţii practice ale conceptelor, relevanţa pentru lumea în care trăim şi calitatea conţinutului, care este de-o potrivă simplu, motivaţional dar şi bine ancorat în tehnici psihologice. Veţi da, probabil, şi peste câteva curiozităţi, ca de exemplu: “Our brain accepts what the eyes see and our eye looks for whatever our brain wants” :-).

Un gând despre „Cum facem să fim fericiţi?

  1. Buna tare perpectiva, cu un mod de a trai, eu personal cred ca reprezinta rezultatul a ceea ce suntem, ceea ce facem , ceea ce am facut toata viata.
    Dar si rezultatul la cum abordam intreaga viata, insa este doar o parere, este posibil sa ma insel.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s