7 Lecţii de content marketing. De la South Park

South Park este un serial animat care a cucerit media atacând deschis, provocator și fără perdea subiecte controversate, fie ele de actualitate, mondene, culturale sau vechi de când lumea. Există câteva lucruri pe care,  indiferent dacă gustăm sau nu episoadele cu cei 4 puştani americani, sprituali şi cu limbajul colorat, e bine să le învăţăm de la ei: autenticitatea, indrăzneala, consecvenţa şi actualitatea. Acestea sunt ingrediente pe care cred ca orice marketer şi le doreşte în platoul unui proiect de succes. Mai departe, intrând puţin şi în domeniul comicului, serialul este o lecţie de parodie şi umor (mai ales) negru, care au cucerit un loc unic în lumea aglomerată a entertainmentului american şi în social media.

Şi cum orice proiect de succes are o poveste care merită ascultată, iată care e povestea South Park: în 1991, Parker și Stone, pe atunci studenți la cinematografie la Universitatea Statului Colorado, au creat un scurt-metraj animat denumit Jesus vs. Frosty. Filmul, realizat prin tehnici rudimentare, prezintă prototipurile copiilor din South Park, inclusiv un personaj similar lui Cartman dar denumit „Kenny”, care aduce la viață un om de zăpadă ucigaș, folosind o pălărie magică. Copilul Isus salvează atunci situația…decapitând monstrul cu aureola sa. Originalitatea şocantă a conţinutului, take one 🙂

South-Park

Clipul a ajuns în atenția studiourilor Fox, iar în 1995 Brian Graden i-a contactat pe Parker și pe Stone ca să creeze un al doilea scurt-metraj animat: The Spirit of Christmas prezenta un duel de arte marțiale (terminat cu armistițiu) între Isus și Moș Crăciun, pornit de la o discuție despre adevărata semnificație a Crăciunului. Pelicula s-a răspândit repede, mai ales că internetul îşi făcuse deja loc în casele multor utilizatori.  Succesul scurt-metraj a dus la planificarea unui serial, mai întâi la Fox și apoi la Comedy Central. Primul episod a fost difuzat la 13 august 1997.

SP a devenit astfel un adevarat serial animat de comedie, creat de Matt Stone și Trey Parker, care urmărește aventurile a  4 copii dintr-un mic oras montan cu același nume din statul Colorado, Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman şi Kenny McCormick, folosindu-le ca pretext pentru satire acide la adresa modului de viață, a tabu-urilor, scandalurilor, vedetelor, întâmplărilor la ordinea zilei din USA, sau pentru a aborda subiecte controversate ca avortul, homosexualitatea, violența și sexul în mass-media, religia, discriminarea. De 16 ani, povestea continuă, Comedy Central lansând chiar acum 5 zile cel de-al 17-lea sezon. Dincolo de subiectele spumoase „de viaţă”, americană sau globală, în reţeta SP se ascund câteva lecţii de content marketing din care putem învăţa şi aplica, mai ales atunci când punem la cale un proiect nou, original, dar nu numai:

1. Work with what you have. Pornim de la bugetul, condiţiile de piaţă şi ale brandului, şi construim de la acest nivel. Da, uneori, e nevoie de ingeniozitate, care trebuie să fie cu atât mai mare cu cât bugetul e mai mic 🙂

2. Don’t let criticism scare you away. Nimic nu e perfect şi nu există oameni, idei, campanii care să mulţumească pe toată lumea. Atâta vreme cât eşti sigur, încrezător şi coerent în conţinutul construit, ai toate motivele să mergi înainte.

3. Form good partnerships and stick with them. Lecţia care îmi place mie tare mult…pentru că în spatele proiectelor frumoase stau echipe frumoase şi sudate. Marketingul nu face excepţie.

4. Stay current. O să spun doar atât: oamenii trăiesc, simt şi comunică azi.

5. Leverage guest contributors. Există oameni in jur care pot aduce valoare adăugată planurilor tale de marketing

6. Don’t shy away from controversy. Controversele sunt de multe ori dovada că oamenii procesează ce se întâmplă în jurul lor şi simt nevoia să aibă reacţii. Iar gândirea este bună 🙂

7. Break out of your comfort zone…strategically. Experimentarea „outside the box of the brand”, sau chiar in afara zonei de comoditate creativă a echipei de marketing, pot da naştere unor idei noi, mai ofertante, mai atractive, mai curajoase sau unor proiecte avangadriste. Dar, atenţie, ruperea de valorile şi obiectivele de brand nu se traduce in marketing eficient al contentului.

Lecţiile au fost contextualizate de Rachel Parker aici:

Un gând despre „7 Lecţii de content marketing. De la South Park

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s