Amintiri muzicale

E captivant cum o melodie bună îți poate trezi stări, emoții, amintiri, visuri pe care uitasei că le ai în adâncul sufletului. Cum, pe ritmul potrivit, poți construi în minte scenarii, eseuri, planificări, campanii care altfel se feresc să se ivească din imaginația ta, oricât de mult le-ai amenința cu deadline-uri, obiective, argumente strategice și documentație.

Iată un exercițiu de antrenare a creativității pe care vi-l recomand, pentru simplitatea, frumusețea și eficiența lui. Să ii spunem…a îmbina utilul cu plăcutul: când știți că vocabularul și lectura suficientă stau bine la locul lor în minte voastră pentru a vă servi unui nou proiect și totuși ideea grandioasă se încăpățânează să nu ia nicicum formă, inchideți ochii și ascultați acea muzică în care vă regăsiți, care vă transmite forța, energia explozivă sau, dimpotrivă, liniștea, calmul sau romantismul de care aveți nevoie. Ideile cele mai frumoase ne vin când avem starea de spirit și ritmul potrivit pentru ele. (NB: se aplică și dacă starea potrivită este furia)muzica-de-pian-hobby

Am scris mai sus despre muzica „bună”. Există diverse definiții pentru ce poate însemna acest concept, dar pentru fiecare dintre noi poate insemna cu totul altceva. Pentru mine muzica bună este aceea în care pot găsi sensibilitatea unei arte, inteligența mesajului si ritmicitatea care mă poate emoționa. Emoția, pe de altă parte, are, la rândul ei, grade și forme diferite, în funcție de educație, cultură, mediul în care trăim. Deci…totul este relativ 🙂 Așa că, până la urmă, găsesc că e cel mai potrivit să definesc muzica prin ceea ce imi oferă. Cam…așa:

Mi-e dor uneori de weekendurile in care mama facea curatenie generala in casă, prin geamurile larg deschise intrau aer curat și multă lumină proaspătă…puțin cam răcoare,  iar din sufragerie răsunau melodii celebre, de pe plăcile de vinil sau de pe casetele ce se roteau in combina patrățoasă, cu prea mult butoane – muzica celor de la ABBA, Beatles, Michael Jackson, Elvis, Madonna, U2, Bon Jovi, Whitney Houston, Phil Collins, The Rolling Stones, Qeen, Tina Turner, Scorpions, Stevie Wonder, Bob Marley, Bee Gees… si altii pe care probabil acum nu ii am in minte 🙂

In afara de celebrele nume de mai sus, am avut parte de o selectie pretioasa de muzica clasica din repertoriile lui Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi… care la început m-au amuzat – pentru ca deveniseră o oportunitate de piruete in fustițele croite de străbunica mea, coritoreasă talentată și fâșneață care m-a iubit, mi-a făcut cele mai gustoase sandwichuri cu parizer și muștar și hăinuțe la fel de frumoase ca ale lui Sandy Belle. Apoi m-au fascinat prin claritatea compozitiilor, și prin puterea pe care o oferă imaginației pe care ți-o oferă. Creații ca Fuga, Nocturna, Recviem funcționează, cel puțin pentru mine, ca un catalizator elegant, armonios, eliberator.

In unele zile din combina muzicală răsunau cei trei tenori, Pavarotti, Carreras și Domingo, dintre care mama avea o slăbiciune evidenta pentru Pavarotii :-), sau Toto Cutugno, Laura Pausini, Tozzi, Bocelli, ale căror versuri ale melodiilor pur și simplu mi-au rămas pentru totdeauna in minte. La fel ca versurile melodiilor ABBA. Knowing me, knowing you, it’s the best i can do…:-)

Imi amintesc cu drag si de prima orga mai serioasa pe care am primit-o cadou de la …Mos Craciun :-). Si despre cum am invatat sa cand „Fur Elise”, „Simfonia a 9-a in Do minor” si, desigur, „Barbu Lautarul” 🙂 MI SI SI SI LA DO LA SI SI … unele noste nu se uită niciodată.

De la părinții mei am invatat (printre multe altele) sa descopar muzica, și m-au lăsat sa o simt si sa o exprim.   Cei care ma cunosc bine stiu ca sunt foarte pragmatica, critica si cam prapastioasa. Dar muzica, alaturi de carti si dragostea pentru ce inseamna „sa lucrezi cu oamenii” sunt parghiile care ma fac, atunci cand am nevoie, sa visez. Sa cred peste ce imi permite realitatea sa vad si sa fiu optimista. Ceea ce va doresc si voua. Uneori, viata pare mai frumoasa pe note muzicale 🙂

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s