Nu, nu e ok să îi urăști pe cei de lângă tine.

Nu am obiceiul să critic campaniile altora din mediul în care lucrez, dar consider că mai mult de jumătate din cele de mai jos sunt feedback-ul meu ca cititor ca orica altul, ajuns pe site-ul unei noi campanii, despre care de duminică mă tot gândesc dacă să scriu sau nu. De rău.

Nu ar fi prima campanie care rămâne în istorie pentru că a șocat prea tare. Doar că www.urăște.ro are nefericirea de a ieși din cochilia creativă a unei agenții într-o eră în care social media împreună cu bunul simț își permit să te tragă la răspundere, mult și grav. Poate că sunt atât de revoltată de mesajele campaniei (care sunt nici mai mult nici mai puțin decât : „Urăște-ți băiețelul! Urăște-i autismul!” „Urăște-ți tatăl! Urăște-i Alzheimerul!” și „Urăște-te pe tine! Urăște-ti epuizarea!” ) pentru că mama mea lucrează cu copii cu autism…sau pentru că am cunoscut o bătrână cu alzheimer…sau pentru că am trecut, ca mulți alții, prin momente de epuizare maximă. Parcă nu pot să aleg între ele…

Ca să nu pară că tratez lucrurile cu superficialitate, (deși orice om de comunicare poate spune cât de greu este să schimbi direcția opiniei publice după primul impact zdruncinător negativ) am citit aproape toate textele din site-ul campaniei. Există într-adevăr și o parte care încearcă să întoarcă sensul primei linii de atac a campaniei, după principiul reclamei „push him in the water and then jump to save him & be the hero”:

„Uraste partea din el care il face asa. Nu e vina lui. E doar boala care ii afecteaza comportamentul. Sub masca asta e un copil care vrea sa iti arate toata iubirea, dar pur si simplu nu poate. Poti sa il ajuti, prin multa grija, rabdare si intelegere.Grabeste-te, fiecare zi e importanta. Ajuta-ti baietelul sa devina fiul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna, cu Neuro Optimizer.”

DAR este fundamental greșită. Pentru că dacă ar fi întrebat un psihoterapeut, și cred ca orice specializare ar fi fost suficientă, nu era nevoie musai de unul experimentat în lucrul cu copiii care suferă de autism, ar fi aflat că deși sentimentul de ură al părinților trebuie recunoscut și înțeles, nu trebuie accentuat sau în niciun caz indus. Ci, dimpotrivă, trebuie depășit și înlocuit cu imaginea copilului care face pași mici, și grei, spre mai bine, cu suportul familiei sale și care este un copil deosebit. A doua greșeală este că „fiul pe care ți l-ai dorit întotdeauna” este un clișeu care nu își are locul aici, și în fine, cea de-a treia, este aceea că nu este normal să urăști o parte din copilul tău. Pentru că el este un întreg, nu funcționează într-un mod macabru prin componente independente. În plus, ura nu lasă loc pentru ca lucrurile bune să se întâmple.

Deci, avem vreo 3 variante până acum : lipsă de know-how, lipsă de reseach sau lipsă de experiență in domeniul mascată sub „îndrăzneală”. Sau toate 3 la un loc.

Să ne înțelegem, atingerile înțepătore și sarcasmul din campanii ca cele pentru ciocolata ROM  sau „Românii sunt proști” vin dintr-un insight probat de secole, că românul râde pe seama lui și mai ales pe seama altora, pentru că a face haz de necaz te ajută să mergi uneori mai departe, să prinzi puteri și poate să îți vezi lungul nasului, la ceva vreme după necaz. Dar să te urăști când te zbați să faci față unor boli sau afecțiuni pe care nu le poți înfrânge, nu e un lucru spre care cineva care se poate pune  în pielea grupului țintă ar putea, logic, să-l fabrice.

Da, „URĂȘTE!” este un mesaj foarte, foarte puternic. Deci…ce-ar fi să-l folosim pentru gunoaie, poluare, abuzuri, violență, corupție, iresponsabilitate și nu pentru a alimenta durerea unor oameni aflați în situații deja dificile, în speranța că vor cumpăra un medicament cu „formula inovativa pentru refacerea si imbunatatirea functiilor cerebrale” ?

Până la urmă, însă, realizatorii site-ului au avut dreptate într-o privință. Mesajul de întâmpinare sună cam așa: „Poate că mesajul nostru ți-a dat de gândit”. Corect, până aici. Dar cred că ați greșit puțin gândurile.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s