Marcă înregistrată.

Este deja veche problema drepturilor de autor in online, stiu…de multe ori gasim texte de pe bloguri sau site-uri  preluate integral fara citarea sursei, iar de la prieteni de-ai mei fotografi stiu cat este de riscant sa iti publici pozele fara watermark, pentru ca ele sunt preluate cu usurinta fara metionarea sursei. Si poate chiar mai dese decat cele preluate…la nivel national, sunt preluarile din afara cu traduceri mot-a-mot.

Acum, problema este ce faci ca sa nu se mai intample? Exista si cateva cai legale, de la inregistrarea marcii pana la contractele de drepturi de autor, dar esenta e defapt ca unii oameni nu inteleg valoarea unui continut pentru care altcineva a muncit. Cel putin, nu pana atunci cand ajung si ei in aceeasi situatie.

Situatia aceasta se reflecta si in business destul de des. Dupa primul magazin online de la noi, au aparut inca vreo 4 foarte asemanatoare, in foarte scurt timp. Realitatea este ca in acest caz nu prea ai pe cine si de ce sa acuzi, in afara situatiilor cand textele si designul de site sunt evident copiate, pentru ca…nu sunt chiar nenumarate elementele care au sens intr-un site de e-commerce si faptul ca tu ai fost primul ti-a oferit, printre altele, si expunerea preluarii ideii de afacere. In plus, ideea exista deja in vest inainte sa ajunga la noi.

Sau, un exemplu mai recent: avem acum doua site-uri care au iesit in evidenta prin ideea de CV-uri realizate profesional, de la inceputul anului incoace. Un serviciu care poate fi de mare ajutor celor care nu stiu exact cum sa isi redacteze Cv-ul in asa fel incat sa isi maximizeze sansele la job-ul dorit si sa iasa din formatele standard. Primul intrat pe piata este CV designers, cu o echipa de tineri care, dupa  mai multi ani de studiu si experiente la New York revine in Romania cu un proiect ambitios pe care ei l-au descris asa:”Ceea ce aducem pe piata este un serviciu care trece dincolo de clisee si care are doua functii: asigura legatura corecta dintre candidat si rolul care chiar il reprezinta si face de asemenea viata angajatorului mai usoara.” La 5 luni dupa lansarea site-uului lor apare pe piata inca unul, CVShop.ro –  „Scriitorii de cariere” propun un model similar de lucru, cu preturi usor diferite si timp de lucru diferit. Din acest moment exista competitie. Si se naste intrebarea:

Ce faci ca sa iti tii business-ul pe locul intai, cand nu mai este unic in piata? Inovezi din nou, asa cum ai mai facut-o si incerci sa devii mai competitiv. Si cred ca in aceste momente in care avem de-a face cu inflatie de continut si forme este nevoie sa acordam mai multa atentie protectiei drepturilor de autor si marcii inregistrate.

Despre inovatie in continut am citit ceva foarte interesant aici, iar despre motive pro registered trademark aici.

Un gând despre „Marcă înregistrată.

  1. In acest context cred ca problema intervine atunci cand exista competitie neloiala. Este foarte evident din cele 2 site-uri ca cvshop copiaza CVdesigners.ro, ce-i drept nu in totalitate, dar suficient incat sa induca un client in eroare. Pentru cineva din domeniul online sau graphic design se vad diferente, dar pentru cineva care nu isi petrece viata pe internet sau realizand site-uri este foarte usor sa incurci cvshop cu CVdesigners.ro. In contextul acesta intrebarea este:

    Ce sa faci atunci cand exista competitie neloiala pe piata care induce in mod voluntar clientii in eroare?

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s