De sezon: Vezi ca sunteti proaste amandoua?

Replica din Dl. Goe de mai sus mi-a venit azi in minte in timp ce eram in tramvai. O sa vedeti mai jos de ce se potriveste de minune in dialogul despre doi copii, ama lor, vecina si ouale de Pasti. Tot din categoria „invataminte in RATB” astazi am nimerit langa o mama care isi ducea fetitele la scoala (cred, judecand dupa ghiozdane si ora matinala). Una dintre ele, probabil de vreo 7-8 ani, se distra cu o acadea care iti face limba verde si cealalta, un picut mai mare, butona telefonul mobil, LG cu Android. Mama, la randul ei, s-a nimerit in tramvai exact langa usa pe care, la urmatoarea statie dupa ce am urcat eu, a urcat o vecina. Stiu, stiu, deja pare telenovelistic. Dar nici macar n-am inceput 🙂

Ei bine,mama copiilor o saluta pe vecina si incep sa vorbeasca despre treburi casnice, amintiri din copilarie si ajung inevitabil la momente speciale in familie: se apropie Sarbatoarea Invierii…

VECINA: Si ce faceti mamica de Pasti, plecati pe undeva?

MAMA: Ei, un pic pe la tara, pentru astea mici ca dac’ar fi dupa mine as putea sa stau acasa, sa nu ma bata nimeni la cap.

VECINA: Adevarul e ca dupa toata curatenia de Pasti, si dupa cozonaci, si pasca, si tot ce de pregatit…e osteneala mare si cu sarbatorile astea, da’ ce s-i faci, daca asa le-a lasat Dumnezeu pe lume! Da’ maica-ta cum mai e, cu piciorul, si l-a scos din ghips? Nici n-am mai avut timp sa mai trec pe la ea.

MAMA: E bine, e bine, l-am scos din ghips dar e cam slabita…

VECINA: Of, santate maica, si ei si tie si la astea mici, ca asta e cel mai important. Pai inseamna ca tu trebuie sa o ajuti acuma la curatenie, ce sa faci?

MAMA: Trebuie, trebuie …(un aer de „nu mai ajungem in statie odata: pluteste deaspura mamei, iar fetitele se hlizesc nerabdatoare sa coboare, si ele).

VECINA: Am fost si eu ieri sa iau pentru curatenie, Pronto, Ariel, ce mai trebuie acolo, si am gasit si vopsea pentru oua, am luat rosie ca era cea mai ieftina.

MAMA: Eu n-am cumparat inca, dar o sa iau si alte culori, pentru astea mici.

VECINA (usor indignata) : Da’ e pacat, maica, invata-le si pe ele, ca ouale sunt rosii de la sangele lu’ Domnu’ Iisus Hristos, cum sa le faci toate culorile pamantului? E pacat, zau asa…

MAMA: Lasa bre, ca nu sta credinta in culorile de la oua! Sa se bucure si ele…

VECINA: Tu stii, fetita, faci cum crezi, da eu iti zic, e bine sa le inveti cu credinta de mici ca altfel, cine stie ce panarame or sa ajun…

MAMA: (deranjata de cuvantul inca neterminat): Da. (catre fetite, care  de la „oua rosii” incoace devenisera brusc foarte atente la discutia femeilor): Hai, coboram aici!

Fetita cu acadea, indreptandu-se spre usa: Da voi nu prea stiti nimic…Ouale sunt rosii ca asa i-a placut iepurasului sa le picteze, si daca nu le faceti rosii o sa se supere si daca nu imi aduce si mie telefon trebuie sa imi ei tu altul, maaamiii! (zambet complice).

Sora mai mare: Da de ce sa primesti telefon ca eu cand eram mica  nu am avut? Repede, acuma, tot ce am eu trebuie sa ai si tu? (scoate limba la sora ei fluturand telefonul).

Fetita cu acadea: Taci, proasto!

Mama o loveste peste mana pe fetita strigand „Alo!” (desi nimeni nu vorbea la telefon si lovitura nu prea avea cum sa o invete ceva bun despre cadourile Iepurasului de Pasti sau vorbitul politicos) si aceasta scapa acadeaua. Vecina suspina dezaprobator si e de la sine inteles ca acadeaua pierduta provoaca un episod de plans razgaiat.  Pasagerii coboara si usile se inchid.

Intrebarea e cine era Dl. Goe, mama sau fetita? 🙂 Pentru ca vecina e clar din categoria „mam-mare, mamita si tanti Mita”. A, da…toate acestea se petreceau in dreapta mea. In stanga mea, un domn cu baston priveste zambind usor acru. Acum, spuneti-mi voi, nu este asta o scena de caragialeana?

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s