Lectia de sport: oamenii din „tabara” ta

Pana acum cativa ani, cand inca locuiam cu ai mei, aveam cunostinte mult mai fresh decat acum despre lumea sportului. Pentru ca de la fotbal, baschet, tennis si pana la wrestilng si curling (recunosc, niciodata nu am priceput jocul asta…It just doesn’t work for me!) fratele meu stie despre toate cate ceva si este la curent cu toate miscarile din acest univers. Si cum nimic nu se pierde, totul se transforma insa in natura, am ramas cu infomatii pretioase, pe care in ultima vreme le actualizez o data la vreo doua saptamani, cand ajung in vizita la ai mei :). Dupa cum va puteti imagina insa, ce s-a imprimat in memoria mea nu au fost in niciun caz rankingurile sportivilor si rezultatele la meciuri. Am retinut insa vorbe mari ale unor oameni remarcabili prin disciplina si dedicatia lor. Si despre asta vreau sa vorbesc, despre unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem invata din sport si din realizarile acestui gen de oameni in carierele lor: devotamentul.

Vince Lombardi, unul dintre cei mai renumiti si respectati antrenori de fotbal american, spunea asa:“Individual commitment to a group effort – that is what makes a team work, a company work, a society work, a civilization work.” O enumerare simpla, de bun simt si totusi foarte fundamentata. Indiferent ca vorbim despre un sport de echipa sau unul individual, sportivii invata intotdeauna ce inseamna sa pretuiasca si sa ii respecte pe oamenii din „tabara” lor. Iar aceasta est un lucru pe care uneori in viata de zi cu zi il uitam. Uitam ca, la fel ca si noi, coechipierii nostri incearca sa se descurce cum pot mai bine si sa aiba rezultate, ca firma in care lucram se bazeaza pe noi asa cum si noi ne bazam pe ea sau ca societatea in care ne invartim, asa relativa cum este, are nevoie de implicarea noastra pentru a fi mai buna.

Sigur ca ne-am putea lansa in polemici despre cum nu exista societatea ideala sau compania ideala, dar nu despre asta este vorba, ci despre atitudinea devotata fata de acel loc in care te-ai…cuibarit. Daca tot ne aflam aici, ce-ar fi sa facem din spatiul in care ne invartim un mediu care sa functioneze pentru intreaga echipa, si in care fiecare sa simta ca isi are locul. Nu de alta dar….oricat de rapid ai fi, atunci cand intri intr-o cursa cu 4 oameni uniti, sincornizati si atenti unul la celalalt, ei vor alerga intotdeauna o cursa mai buna decat tine, un one-man show. Vrei un exemplu? Urca-te pe banda de fitness si incearca sa faci de unul singur ce vezi mai jos 🙂 Cand ai obosit sa stii ca ai niste oameni alaturi, fiecare bun in felul sau, care sunt gata sa te respecte si sa primeasca respectul si devotamentul tau. Viata e oricum un teren de sport, de ce sa nu o facem mai fun jucand impreuna cu altii?

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s