Social media pentru cauze sociale, in SUA si in Romania

Mi-a atras atentia acest articol in care se vorbeste despre succesul ONG-urilor din SUA in social media, pornind de la inforgraph-ul sintetic al lui Craig Newmark.

Printre cele mai populare sunt YMCA, United Way, American Red Cross, Public Broadcasting Services sau United Vision, atat pe Twitter cat si pe Facebook top-listerii sunt cam aceiasi. Si aceleasi sunt in mare organizatiile non-profit care au si cel mai mare income. Se pare ca social media a reusit sa puncteze si la imbunatatirea fundraisingului pentru sectorul social. Spre deosebire de mediul comercial, unde prezenta brandurilor in retelele sociale functioneaza la viteza maxima, atat in occident cat si la noi in tara intensitatea activitatii ONG-urilor in social media estetotusi mai domoala. Asta si pentru faptul ca, de cele mai multe ori, profiturile si donatiile ar trebui sa se duca in alte directii decat investitia in promovare online.Dar si pentru ca oamenii au nevoie de timp sa accepte sa ofere inapoi energie, timp si bani prin social media, nu doar sa primeasca, in schimbul calitatii lor de fani, asa cum se intampla in cazul contactului cu brandurile comerciale.

In State, 92% din cele mai importante 50 de organizatii non-profit  au cel putin o retea sociala asociata imaginii lor online.Pentru Romania, avem peste 640 de organizatii inregistrate in Catalogul ONG si 290 de pagini de Facebook (conform Facebrands.ro) aosciate organizatiilor non-profit si cauzelor acestora, dar daca tinem cont de faptul ca sunt si multe alte ONG-uri mici care inca au ramas la stadiul de profil in Facebook in loc de pagina, probabil ca ne indreptam spre un procent de 54-55% prezenta in cel mai accesat mediu social media din Romania. Nu e rau deloc, avand in vedere ca avem cateva cauze care sunt reprezentate frumos, cum ar fi Unicef Romania pe Facebook (si Sustine Unicef Romania), Let’s Do It Romania! pe Facebook si Facebook Causes  , World Wide Found for Nature sau Salvati Copiii Romania pe Facebook.

Topul celor mai vizibile ong-uri in social media de la noi este insa, iata, ocupat cu organizatii care au un background global, vechime si o istorie destul de bogata in activitati, ceea ce le ajuta sa devina populare si in mediul online, prin valoare povestilor pe care le construiesc luptand pentru diferite cauze si prin…emotia pe care o starnesc, motivand voluntari, activisti, influenceri sa li se alature. Stiu povesti ale unor ong-uri mai mici, care isi croiesc drumul insocial media printre picaturi, lasand insarcina unui Junior PR sau a unui voluntar conturile de Facebook, Twitter, LinkedIn Profile,Youtube, Pinterest, etc. Pentru ca deh…nu exista buget pentru social media marketing :). Ceea ce nu inseamna ca la organizatiile mari exista.

Dar proiectele in sine, inspiratia oamenilor din interior si atasamentul celor care iau parte, intr-un fel sau altul, la viata organizatiilor, le face sa creasca la zeci (in cazul Romaniei) si sute (in cazul SUA) de mii de fani, aproape organic. In caz ca nu ati incercat pana acum, fiti voluntari macar pentru cateva luni in cadrul unui ONG si veti vedea cum va vine sa dati share imediat lucrurilor pe care le gasiti apoi despre el 🙂 Cel putin asta este povestea mea, dupa timpul frumos petrecut la Salvati Copiii (unde am si lucrat, dupa 5 ani de voluntariat) Unicef (lucrand in proiectele de combatere a violentei asupra copiilor) si in anticiparea momentelor super faine ce vor veni in echipa Let’s Do It, Romania! (pe care deja sunt entuziasmata sa o promovez in online).  Va sfatuiesc sa incercati si voi, pun pariu ca merita!

 

Un gând despre „Social media pentru cauze sociale, in SUA si in Romania

  1. Am tot studiat sectorul ONG si m-am invartit prin el. Problema e ca unele ONG-uri care desigur nu se regasesc in topul celor de pe Facebook fac proiecte de mantuiala pentru a duce ONG-ul mai departe, pentru a-i mai plati pe angajatii din ONG si pentru a mai face un ban cu mici afaceri. Multe finantari Europene cer promovare buna a proiectului prin pliante, reviste, afise, obiecte personalizate iar unii presedinti de ONG au prieteni buni cu astfel de afaceri. Sunt bani foarte multi la mijloc iar in unele cazuri irositi aiurea si iti dai seama de asta si dupa design-urile proaste si informatiile slabe din materialele facute. O alta problema cred ca ar mai fi si fiscalitatea noastra neobisnuita cu investitiile in reclame in Social Media, ca Facebook. Acum eu nu stiu Facebook ofera vreun fel de factura atunci cand te promovezi prin serviciile platite? Asta ar mai fi o problema. Plus ca factura ar fi probabil in engleza iar contabilii/cenzorii de pe la noi probabil nu lucreaza cu astfel de tranzactii, asa ca esti nevoit sa apelezi la o agentie de Social Media ca sa te scoti mai usor contractual, doar ca multe ONG-uri nu vor sa lucreze cu agentii ci sa faca totul „in house” 😛

    Si cred ca ar mai fi ceva. Astia cu banii Europenii sunt maniaci sa apara pe toate materialele de promovare ca proiectul e facut din bani europeni si ca ei nu isi asuma responsabilitatea pentru mesajele transmise de proiect. Ma gandesc ca e cam mult text de bagat pe langa textul de promovare intr-un „Sponsored story” 😛 Astea ar fi dupa mine cateva din cauzele pentru care ONG-urile romanesti nu prea se situeaza bine pe Facebook.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s