In ghereta careia i-ai dat foc lucra unchiul meu. Oameni furiosi si speriati, conducatori „la plapumioara”.

Nu, asta nu este revolutie. Inteleg si resimt in parte nefericirea, frustrarea si grijile multora dintre romani, pentru care o parte dintre ei nu au nicio vina. Dar democratia nu inseamna sa dau foc si sa injur conducatorii in timp ce fug  de responsabilitatea faptelor mele. Inseamna ca „demos”-ul trebui sa isi exercite drepturile civilizat, prin vot, prin proteste civilizate si idei organizate.

Sunt cateva probleme fundamentale care incurca si mai tare intamplarile din aceste zile:

1. cei care au dat foc si au aruncat cu te-miri-ce prin centrul Bucurestiului habar n-au ce vor defapt…sau ce nu vor. Pentru ca daca ar fi stiut, si-ar fi dat seama cel putin ca distrugand magazinele de la Unirii distrug locurile de munca ale unora ca ei…si ca  reconditionarea spatiului public se plateste din taxele si impozitele noastre.

2. jandarmii / pompierii au fost pe alocuri un pic…stangaci si primii au un istoric  indoielnic de solutionare amiabila a situatiilor de criza. Plus,  indarznesc sa spun, o parte din ei vorbesc in limbajul batei epocii de piatra. UPDATE: Toate stima pentru acei jandarmi care isi fac meseria cu fermitate dar si respect pentru omul care si-a iesit din minti intr-o situatie haotica, si trebuie oprit, nu omorat in bataie.

3. Reprezentatii tarii sunt in vancanta in Ouagadougou. Sau dorm. Sau au murit? Raed Arafat de ce nu mai spune nimic? Ceea ce se intampla acum nu mai are legatura cu el, total de acord, insa este unul dintre putinii oameni care reusesc sa starneasca simtul civic si de recunostinta al romanilor. Si din defect profesional, ma intreb ce fac minunatii consilieri de imagine si/sau agentiile de comunicare ale organelor de stat? [Da, „organe” e un cuvant bine pus in enunt, in acest caz.] Nu e usor sa gasesti strategia de comunicare in aceasta situatie de criza si lucrand pentru personaje necizelate etic si profesional, dar…e o criza de imagine, unde scrie ca trebuie sa fie si usor?

4. Cei care ar putea sa vorbeasca cu cap si sa dea oamenilor sens in directia revolutionarii nu au voce destul de puternica. Nu stiu exact de ce…poate pentru ca la TV transmit cateva reporterite panicate (scuzati indrazneala, dar chiar asa pare sa fie…”toneta de ziare a luat foc si pompierii au incercat sa o ude dar nu au reusit! Este in flacari, este ingrozitor!”..am incheiat citatul). UPDATE: acest mesaj personal mi se pare realist si preferabil multor alte interventii pe subiect.

Exista totusi si oameni care scandeaza pasnic si militeaza prin cuvinte rostite corect gramatical .Respect pentru ei (pentru profesorii care au auntat ca de maine se alatura prin proteste pasnice, studentii care au scandat „Noi suntem sudenti! Nu suntem violenti!”, celor care nu s-au prezentat in mijlocul orasului la comanda politica, etc). Alea iacta est, acum este esential sa nu ia foc si zarurile, impreuna cu centrul Bucurestiului. Nu de alta, dar altfel, nici conducatorii nu vor mai avea ce conduce si nici noi nu vom mai avea o tara in care sa fim violenti. Ce ziceti ne niste revolutie cu idei, si fara Molotoave?

15 gânduri despre „In ghereta careia i-ai dat foc lucra unchiul meu. Oameni furiosi si speriati, conducatori „la plapumioara”.

 1. Perfect de acord. Ne trebuie alta conducere a statului. Cei care sunt acum spun ca nimeni nu are „solutii”. De unde stim pana nu- vedem la treaba? Avantajul democratiei tocmai in asta consta. Sa-i putem schimba prin vot pe cei care ne nemultumesc si constatam ca sunt incapabili. Dar cand poporul nu te mai vrea schimbarea se poate faci si mai repede de ciclul electoral, nu? Daca cei care sunt acum la conducere cred ca sunt cei mai buni si sunt iubiti de cetateni, de ce-i sperie alegerile anticipate?

  1. Mie mi-e frică de anticipate! Pentru că, dacă s-ar organiza alegeri, ar câștiga USL-ul, adică două partide care au dat pe nimic toate resursele țării. Nu-i vreau înapoi pe Năstase și Patriciu! Nu-i vreau nici pe Vadim, Becali sau Diaconescu, de fapt nu vreau să mai aud de niciunul din cei care au fost vreodată politicieni.

   Manifestațiile de zilele acestea reprezintă un moment unic, pentru că de 20 de ani populația nu a mai ieșit spontan în stradă, chiar mi-era teamă că spiritul civic a decedat. Ar fi păcat să se piardă acest moment, ar trebui folosit pentru a înlătura toată clica de parlamentari, corupți, îmbogățiți necinstit.

   Mai există oameni credibili în România. Sper să ia cineva inițiativa inființării unui nou partid care să se adreseze oamenilor de rând, nemulțumiților de astăzi și, poate, până în noiembrie, acesta va reuși să devină majoritar. Altfel, e păcat.

   Pentru următoarele alegeri cred că la acest mod trebuiesc privite lucrurile: Ce-mi

   1. Te salut si subscriu atitudinii tale.Ce bine ar fi fost fara partide ,ca in primul rand ne-am nascut oameni si nu o turma ,ca in aberatiile mistice ,sa fim manati cu bata.

 2. cele ce se intampla la noi,in romania,este,dupa parerea mea,o revolta contra:
  a)presedintelui basescu si actualei conduceri care incalca cum le convine constitutia si legile(drumul spre dictatura);
  b)tuturor celor care au condus tara dupa revolutia din 1989(drumul spre propria lor imbogatire).
  am convingerea(pe care cei de mai sus nu dovedesc ca o au) ca dialogul si negocierea rezolva prblemele, iar cizmele si bastoanele le agraveaza asa cum se si vede.

 3. FALIMENTUL STATULUI ROMAN
  1-Sistemul democratic actual este in faliment necontrolat
  2-Guvernantii ,parlamentarii, administratia publica, institutiile publice , nu sunt in slujba cetateanului cum ar fi normal, ci au doar interese materiale personale sau de grup.
  3-Partidele politice functioneaza pe principii gresite ce constau in acapararea puterii cu orice pret, dupa care isi uita promisiunile electorale, sfideaza alegatorii si actioneaza doar spre innavutirea liderilor si a catorva sevitori loiali.
  4-Institutiile statului sunt supradimensionate si sunt create doar pentru a putea colecta cat mai multe taxe si impozite care saracesc cetateanul, il asupresc pe acesta spre consolidarea puterii clasei conducatoare.
  5-Discrepanta dintre cei bogati si cei saraci a ajuns de nesuportat. Cei dintai sfidandu-I si batjocorindu-I pe cei pe spatele carora s-au imbogatit
  6-Bogatia nu se poate obtine din munca cinstita decat arareori, ci doar prin jaf, inselatorie, excrocherie a celor mai putin educati, mai putin informati si mai putin aparati de lege.
  7-Legile sunt facute pentru profitul grupurilor de interese care detin puterea nu pentru binele public ,al cetateanului contribuabil.
  MASURI RADICALE DE REFORMARE A STATULUI
  1-Politicienii care aspira sa ajunga conducatori, sa influenteze prin pozitia lor destine umane, trebuie sa aiba pregatirea si calificarea necesara dobandita prin absolvirea unei inalte scoli de studii politice ,patronata de statul roman prin elitele noastre academice.
  2-Pe perioada de tranzitie spre noua societate. Romania trebuie condusa de de un guvern eminamente technocrat, cu puteri depline format din elita intelectualitatii romanesti din toate domeniile, fara niciun politician actual sau din trecut
  3-Nici o functie publica din parlament, presedentie, , guvern, administratie centrala sau locala, institutii publice, nu va mai fi retribuita pe o perioada de 4 ani decat cu valoarea salariului mediu din economie
  4-Averile mari, peste 5 ooo ooo euro, de regula obtinute prin inselatorie la adresa statului , vor fi impozitate cu 50% annual
  5-Pentru evaziune fiscala dovedita se va proceda la amenzi si confiscarea partiala sau totala a averii
  6-Proprietatile peste 1 000 000 euro vor fi impozitate progresiv
  7-Veniturile salariale sau din desfasurarea activitatilor economice peste 2 000 euro lunar (24 000 euro anual) vor fi impozitate progresiv intre 20 si 80 %
  8-Venitul minim garantat pentru fiecare angajat , in Romania, va fi de 200 euro, si va creste cu 10 % anual pana la valoarea de 1000 euro
  9-Statul roman se va ocupa pentru asigurarea fiecarui cetatean roman un loc de munca , drept garantat prin constitutie Promovarea in orice functie publica se va face doar pe baza de competenta profesionala
  10-Impozitele in Romania vor fi doar trei : TVA diferentiat, impozit pe avere si impozit pe venituri, dimensionate in asa fel incat sa acopere cheltuielile bugetare. Se va garanta prin constitutie ca niciodata sa nu se mai institute alte taxe sau impozite de nici un fel.
  11-Guvernantii centrali sau locali care nu vor reusi sa se achite de obligatiile ce le revin de a fi in slujba cetateanului , daca nu demisioneaza, vor putea fi demisi prin referendumuri locale sau nationale, dupa caz si vor da socoteala in justitie pentru realizarea mandatului primit la investire.
  12- Educatia ca prioritate nationala va avea alocata 10% din bugetul anual
  13-Cultura si arta la fel ca si cercetarea stiintifica si sanatatea vor fi prioritati nationale
  14-De azi inainte agricultura va deveni principalul motor al economiei romanesti
  15-Se vor reface sistemele de irigatii, se vor construi autostrazi si cai ferate
  16-Nu se mai privatizeaza nimic din avutia nationala, statul va deveni incet , cel mai bun manager al acesteia
  17-Terenurile agricole vor deveni de importanta strategica pentru Romania si vor fi detinute doar de cetateni romani
  18-Pensiile vor fi egale pentru toti cetatenii tarii in raport cu anii de contributie nu cu valoarea contributiei. Pentru cei interesati vor exista pensii private.
  19-Se interzice cersitul pe intreg teritoriul Romaniei
  20- Se desfiinteaza somajul in Romania. Administratiile locale vor folosi in proiecte in folosul colectivitatii pe cei disponibilizati asigurandu-le salariul minim in economie pentru norma intreaga de munca
  21-In termen de un an Parlamentul Romaniei va abroga toate legile stufoase si contradictorii si va legifera in regim de urgenta noile legi, fara vacanta parlamentara si program de 6 zile lucratoare, in folosul tarii.
  22-Se vor ridica toate privilegiile clasei politice de la masini ,lap-topuri telefoane mobile si bilete de avion, si se vor valorifica. De acum inainte clasa politica va fi in slujba tarii si a cetateanului.
  23-Justitia va fi independenta si va urgenta solutionarea dosarelor de coruptie dand solutii in regim de urgenta in cel mult 6 luni de la data inaintarii spre judecata.
  24-Sanatatea va fi gratuita pentru toti cetatenii romani. Va functiona in paralel pentru cei interesati un sistem privat de sanatate.
  25-Politia si serviciile secrete se vor redimensiona se vor profesionaliza si vor trece in subordinea parlamentului nu a presedentiei si guvernului
  26-Deviza viitorilor ani va fi simplificarea actului de guvernare in folosul cetateanului,
  27-Romania va trebui prin instaurarea si respectarea legii sa devina un model autentic de democratie adevarata pentru toti cetatenii ei !

  1. actualmente noi nu avem decit presedinte care are guvern si parlament sau ce dracu mai are dar sint sub comanda lui asa ca nu i nici o deosebire intre el si ceausesc doar una majora ar fi ceausescu iubea poporu si a facut ce a facut sa nu avem datorii acum ce avem datorii de nu o sa mai scapam de ele in veci si ce s a facut cu atitia bani unde sint?avem sperante dar desarte asta avem

 4. La presedinte parsiv,neserios,dictator,guvern corupt ,surd,nesimtit se raspunde clar cu violenta,nu mai este cale de dialog.Se aplica regula CARE pe CARE,n-au respect se raspunde cu antirespect.Cu vorba buna nu mai tine,s-a ajuns la culmea rabdarii,forta va invinge…….vezi (Egipt,Libia,Revolutia Romana,Franceza,Cehoslovaca….etc) Forta schimba dictatura,guverne !! ultima solutie !!

 5. M-am saturat de coruptie,incompetenta,marlanie,santaj politic,abuz de putere,umilirea clasei sociale vulnerabile saraca,distrugerea economiei Romaniei,furt din averea Romaniei (petrol,gaze,banci,aur,minereuri ,ape minerale,etc…Trebuie schimbare orice sa fie,dar sa fie bine,e bun si Monarhie daca ar fi bine !!

 6. Te salut si sunt bucuroasa ca,vezi faptele ca un om normal si nu le dai amploarea ,pe care nu o au.Sunt convinsa ca,dincolo de demonstrantii pasnici si care stiau ce vor ,s-au gasit destui provocatori ,;pusi pe fapte mari ,,si cred eu,nu pe degeaba.Noi,romanii ,suntem oanemi pasnici ,inzestrati cu constiinta si vointa omeneasca si vom alege calea inteligentei ,nu a brytalitatii.

 7. cititi „Schimbarea la fata a Römaniei ” , a lui Cioaran !….si va veti da seama ca astazi e foarte putin probabil , daca nu s-a putut atunci , in anii ’40 , cind tineretul credea in ceva !!

 8. „DEMOCRATIA” este un cuvant inventat pentru a prosti masele. Nu e normal ca la carma unei tari sa ajunga indivizi care apartin (de multe ori fictiv) unei doctrine politice, cu sprijinul populatiei, care e departe de a sti cui da girul. S-a dovedit ca toti, dar toti „alesii”, au gandul egoist de a fi puternici si de a se imbogati nesimtit de mult si de repede. Despre vreo calitate, nici nu poate fi vorba.
  Poate ar fi o solutie ca fiecare televiziune sa aiba o emisiune de cautare, gasire si apoi de promovare a unor oameni intradevar valorosi in diverse domenii. Cei mai buni sa fie apoi sustinuti pentru a ocupa binemeritat un loc la carma tarii. Riscul de a gresi ar fi mult mai mic.
  De la lovitura de Stat din Decembrie si pana in prezent, TOTI politicienii au dovedit ca sunt … nici macar gunoaie. „Pradatori” nu-i pot numi, din respect pentru animalele care ucid doar cat au nevoie pentru a supravietui. „Capuse” nu ii pot numi, pentru ca si aceste vietati scarboase se satura la un moment dat…
  „Politician” este individul cel mai abject, care se incastreaza in scaunul dobandit, asigurandu-se ca e ferit de raspundere in fata Legii sau a cetateanului….
  Astept ca aceasta „clasa” sa fie inlocuita cu oameni onesti, bine pregatiti si iubitori de neam.
  Stiu ca nu mai am atatea zile de trait… dar cine stie???

 9. Aveti dreptate. In ceea ce-i priveste pe jandarmi,a fost evident ca destabilizarea vine din partea celor care sunt pusi sa ne apere,sa protejeze cetateanul.Diversiunile s-au tinut lant,ca si in 1989 si stim prea bine ca „Serviciile” au planuri puse la punct in propriile lor laboratoare.Eu asta cred.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s