Romania ar trebui condusa ca o afacere. Si cu educatie.

Nu e o inovatie, a spus-o un mare om de afaceri despre o tara mult mai mare decat Romania: „I have made the tough decisions, always with an eye toward the bottom line. Perhaps it’s time America was run like a business.”.  E atat de simplu, un business este pe piata atat cat rezista prin ce produce. Iar un business de succes creeaza experiente mai bune decat competitia, fiind tot timpul cu un pas inaintea ei. Daca revenim la tara noastra, imi pun intrebarea cum poate sa mai fie inaintea altora cu ceva, orice, cand ne tot taiem bucati din cracile de sub picioare, si mai ales pe cele importante pentru dezvoltarea noastra. Din categoria „mai bine pentru Romania”, cea mai recenta – bugetul pentru educatie . Conform Salvati Copiii, in România peste 100.000 de copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca, desi ar trebui la varsta lor, si vor ramane cel mai probabil in continuare in afara sistemului. Iar acest lucru trebuie sa se schimbe…si pana acolo, cei care sunt deja in scoala nu trebuie sa suporte efectele lipsei de strategie guvernamentala.  Asa ca subscriu la mesajul celor de la Salvati Copiii: educatia are nevoie de minim 6% din PIB.

Nici nu ma gandesc sa aduc politicul in discutia asta. Ma intreb doar de ce e totusi atat de complicat sa ai o viziune strategica, din care ar iesi la iveala un lucru spus desigur de multi altii (dar aproape niciodata de cei care au si putere de decizie) care este cam asa: vrei oameni de calitate, invata sa ii intelegi, sa ii cresti si sa ii tii. Vedem in fiecare zi efectele urate ale lipsei de educatie in jur. Eu le vad. Voi?

 

4 gânduri despre „Romania ar trebui condusa ca o afacere. Si cu educatie.

 1. Daca suma cheltuita pe copil produce o educatie de calitate, atunci copiii din statul New York sint toti genii pentru ca se cheltuie peste $18.000 pe cap de copil, pe an.

  Atita timp cit statul detine monopolul in educatie, aceasta nu va fi de calitate. Competitia o va face.

  1. N-ai cum sa faci o astfel de afirmatie cu suma cheltuita pe cap de copil fara sa compari cu ceva, gen nivelul salariului mediu pe economie sau venitul minim anual, etc. De ce?
   1.Pentru ca e total inutil. Stii ca pentru tine, una bucata pers din Ro, e o suma imensa, insa pentru ei nu stii cat sau ce inseamna (o fi mult? o fi putin?)
   2.Pentru ca poti trage concluzii pripite gen…bey…astia investesc super multi bani. Dar cand vezi ca de fapt e vorba de 10%(zic) din venitul mediu anual. Si cand te gandesti la noi ca venitul mediu anual e 4200eur, 10 procente inseamna 420eur pe an si deci 150 ron pe luna. Wow..adevarat..super suma.
   Dar mai importanti decat atat sunt alti indicatori ca de ex:suma cheltuita in educatie(ca sistem) pe fiecare elev/student.

   Ceea ce e insa ma intriga e ca aruncam in fata acest super simbol „afacere” cand de fapt e vorba de ceva mult mai simplu..si anume eficienta. Afacerea are nevoie de eficienta pentru a satisface nevoile nelimitate cu resurse din ce in ce mai limitate. Daca nu esti eficient si nu tii sub control motivele investitiilor(vz ca facem super scoli intr-o satuc cu 2 elevi dar le uitam pe cele cu vreo 200), rezultatele lor (e drept, educatia e o investitie pe termen lung), cine se ocupa de investitie(vezi subcontractori), ce au nevoie cu adevarat beneficiarii ( ca sunt sigur ca s-ar putea face un pic mai multe cu cei 6% din pib), etc.

   Dpmdv, 6% din pib ar fi suficient daca ar fi folosit eficient. Dar e complicat sa alinieazi atat de multe interese pentru binele national/suprem care (culmea) nici nu tine de foame.

   1. Venitul minim anual in New York este de $15.080. Salariul mediu este de $54.554, deci se cheltuiesc pe fiecare elev 33% din salariul mediu sau 120% din venitul minim.

    De aici tragem concluzia ca nu banii sint problema in educatie, ci statul care se implica unde nu trebuie.

 2. Daca Romania ar fi o afacere, cu siguranta ar intra in faliment din cauza managementului defectuos:) Cred ca lipsa unor strategii corente pe termen lung are urmatoarele cauze:
  – persoanele aflate in pozitii decizionale la nivel inalt sunt foarte slab pregatite managerial, cateodata chiar incompetente (incompetent = persoana care nu detine competentele de a judeca si rezolva o problema, intr-un anumit domeniu);
  – persoanele cu pregatire si calificare adecvata manifesta o teama patologica fata de actiune si implicare (e mult mai comod sa fii spectator);

  Avand in vedere ca romanii sunt un popor pasnic si rabdator, e greu sa se schimbe ceva in bine atat timp cat e loc de mai rau.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s