Matematica dintr-un moment de inspiratie

If people do not believe that mathematics is simple, it is only because they do not realize how complicated life is. John Louis von Neumann
Daca ati vazut „The butterfly effect” (si in fine, orice alt film despre time traveling de la intiatorul lor, The Time Machine, incoace), sau „Quantum Leap”, stiti cum toate se bazeaza pe ideea ca cea mai mica parte din trecut intamplata altfel, ar fi putut declansa intoarcerea prezentului la 180 de grade. Asa cum un singur semn schimbat intr-o ecuatie, da rezultatele peste cap.

Din fericire, insa, in viata, cand rezultatul este altul decat cel asteptat, nu e neaparat  un lucru rau. Semnele opuse pe care le-am pus din inspiratie de moment, graba sau frustrare, in mijlocul unor situatii decisive, au rascolit mecanimsul momentelor facandu-le sa functioneze altfel. Acele momente, renascute pe neasteptate, sunt „the winds of change”. Deci, daca nu ti-e teama sa te bata vantul, let your inspiration do the math! 🙂

Pentru ce suntem azi, exista o sumedenie de motive mai mici si mai mari, de calcule corecte si gresite. Nu putem „da vina” pe unul singur, de cele mai multe ori. Dar exista acele momente inspirationale, in care ne-am dat seama incotro ar trebui sa ne indreptam in viitor.  Matematica lor e foarte simpla: simt + indraznesc + inteleg = am gasit.

Eu am numarat vreo 5 astfel de momente majore, dar cred ca mai am de rememorat. Voi le recunoasteti?

Din ecuatiile pe care le-am insirat pentru a ajunge la realizarile de azi, de la descoperirile ca apa e uda iar jucariile pot fi aruncate de la balcon pe diverse traiectorii, inspre masinile vecinilor, pana la ingeniozitatea metodelor de pierdere a timpului sau dimpotriva a celor prin care incepem sa deschidem usi metaforice din ce in ce mai mari, unele necunoscute au fost numere rationale…si altele nu tocmai. Uneori ajungem sa deschidem mai multe paranteze decat am fi putut sa inchidem la loc. Dar parantezele…nu mai tin de domeniul inspitatiei de moment. Sunt o cu totul alta poveste. Si pana la urma, ce conteaza cel mai mult este ce se afla dupa semnul egal. Si dupa egal, suntem noi. 

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s