Cum se naste o idee… [10.11.2007]

„Azi ma simt lipsita de inspiratie…”. Da, mi se intampla si mie sa spun aceste cuvinte. Le spun atunci cand am nevoie de idei bune, si nu gasesc in sertarele ghiftuite din mintea mea decat clisee. Le spun atunci cand cineva mi-a facut un compliment la care am raspuns anapoda sau cand cineva mi-a adus o critica si am raspuns la fel de anapoda. Le spun atunci cand nu gasesc ceee ce caut. Mana sus cui i se mai intampla!

Unde sa cautam de fapt ideile ca sa le gasim pe cele mai potrivite? Si cum ne dam sema ca o idee pe langa care tocmai am trecut nu merita sa ne intoarcem la ea? Si in fine, de ce traiesc ideile preconcepute mai mult decat tampeniile (sa imi fie scuzata expresia ) spontane ?

Intrebarile mari au nevoie de raspunsuri geniale.

Cred ca primul pas in a deveni genial este sa incetezi sa mai ai aceasta preocupare. Sa nu iti mai sapi singur groapa depresiei intelectuale si sa deschizi ochii. Sa nu te mai temi ca nu ai sa poti niciodata genera o idee care sa aduca succes, fericire infinita sau glorie, ci mai degraba sa iti faci o ceasca mare de cafea…sau ceai si sa te asezi pe fotoliu..sau scaun (dar sa fie, pentru relaxarea ta, un scaun comod). Apoi poti sa citesti, sa te uti pe geam, sa deschizi televizorul sau calculatorul. Important e sa creezi o legatura foarte personala cu informatia, astfel ca intre tine si ea sa nu stea decat cana de cafea. Acesta a fost pasul al doilea.
Ceva idei revelatoare?…

Daca nu, exista firesc si pasul 3. Duci cana de cafea (goala sau plina) la loc in bucatarie. Te incalti, nu iti uiti gluga sau umbrela si iesi afara. Nu conteaza ca ploua..daca ai de gand sa astepti pana se opreste ploaia, ne auzim la primavara. De aici inainte lumea intreaga e o sursa nesfarsita de idei. La ce te gandesti cand vezi literele GHK de pe placuta de inmatriculare a vecinului de la 5? Si in alta ordine de idei…te-ai uitat vreodata pana acum la literele din „numerele” de inamtriculare?

In traducere, pasul 1 inseamna sa te eliberezi de complexe, de prejudecati si de pesimism. Nu esti nici ultimul nici primul si poate nici cel mai bun. Dar cel mai bun poti sa fii daca esti creativ si serios. Serios fata de ceea ce vrei sa fii si sa faci. Serios nu inseamna sa nu razi!
Pasul 2 inseamna sa cauti. Povestea cu marul care a cazut si a demonstrat ca exista gravitatie a fost doar norocul lui Newton. In general si in majoritate, fructele stau in pom si tu trebuie sa ajungi la ele.
Pasul 3 insemana sa fii atent la lume si la detalii. In fond, viata e facuta din detalii puse cap la cap. Detalii semnificative, care te fac unic…in sensul bun sau in sensul rau, e mai putin relevant acum.

Evident ca pasii acestia sunt doar rezultatul propriului meu experiment. Esential este sa ne gasim fiecare timp pentru un asemenea experiment care sa ne arate cat de inventatori putem fi.
Einstein a spus ca singura modalitate de a nu gresi este sa nu ai idei. Ei bine, cred ca este cazul sa ne dorim in fiecare zi sa gresim!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s